Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dispozitiv pentru distanțarea fizică, inventat de o firmă de robotică din Anglia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum numărul de infectări cu Sars-COV-2 pare să scape de sub control în tot mai multe ţări, orice metodă de a evita contaminarea este binevenită.

O firmă de robotică din nord-estul Angliei a inventat un dispozitiv care îi ajută pe oameni să mențină mai ușor distanțarea fizică. Aparatul a fost pus deja în vânzare.

O primă companie care l-a folosit a reușit să oprească la timp răspândirea virusului printre angajaţi, fără a fi nevoită să îşi oprească activitatea.

Mentinerea unei distanţe de siguranţă este problematică, nu neapărat din lipsă de bunăvoinţă, ci pur şi simplu din neatenţie. Nu şi pentru cei 400 de angajați ai unei companii de robotică din nord-estul Angliei. Asta pentru că toată lumea poartă un dispozitiv care îi avertizează atunci când se apropie prea mult de un coleg.

Cu ajutorul funcţiei Bloetooth şi a undelor radio, aparatul electronic delimitează o zonă de siguranță de doi metri în jurul purtătorului său. Luminează albastru când ești suficient de departe de cei din jur, dar dacă te apropii mai puțin de un metru, lumina devine roșie și este emis un semnal sonor continuu.

Citește și
Ghidul purtării măștilor de protecție. Un grup de medici americani te învață ce trebuie și ce nu trebuie să faci
Dorel Săndesc: Când porți mască, chiar dacă vei fi infectat există o șansă mare să faci o formă ușoară sau asimptomatică

Brian Palmer, director executiv al Tharsus: „Bump te ajută să faci ceva ce nu e chiar intuitiv. Tuturor ni se întâmplă să uităm de distanţare, în pofida semnelor marcate pe jos. Dar acum „Bump” îți dă mai ușor acest indiciu. Sistemul îţi spune: "Atenţie, fă un pas în spate" şi asta fără să fie stânjenitor sau să te facă să te simţi ciudat pentru că ai invadat spaţiul altcuiva”.

Dispozitivul şi-a dovedit utilitatea recent, când unul dintre angajaţii companiei a fost infectat cu virusul Covid-19. În numai câteva minute, un manager de operațiuni a putut stabili exact cu cine a intrat bolnavul în contact și, prin urmare, cine ar trebui să intre în carantină. Pentru că s-a acţionat imediat, fabrica nu a fost forțată să se închidă.

Rebecca Henry, ofițer tehnic al Tharsus: „La început, era destul de ciudat, pentru că ne gândeam involuntar: "O, te apropii prea mult". Dar acum toată lumea realizează că nu trebuie să mai stai foarte aproape de altcineva, iar acest aparat este pentru siguranța noastră, a tuturor”.

În plus, cei care îl poartă nu trebuie să își facă griji că sunt urmăriți permanent de șefi, pentru că dispozitivul nu stochează date legate de locația exactă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult