Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se construiește o casă inteligentă. Costurile de întreținere pot ajunge la zero

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne-am întrebat cum arată șantierul unei case inteligente. Cum se înțeleg constructorii cu arhitecții și furnizorii de produse smart în perioada aceea în care încă mai sunt multe lucruri de pus la punct, dar și ce își doresc românii de la o casă smart.

Sisteme de ventilaţie care mențin în permanență aerul proaspăt și curat în locuință, camere de joacă cu pereți smart și podele kinetice, geamuri și draperii care se deschid și închid automat. Totul la o atingere de buton, pe telefon sau tabletă.

Vedem cum arată unele dintre cele mai scumpe, dar și inteligente locuințe din București. Asta caută românii care sunt dispuși să plătească milioane de euro pentru a avea o casă eficientă din punct de vedere energetic, dar și automatizată. Și totul începe cu o cameră tehnică foarte bine pusă la punct.

Sorin Lepădatu, constructor: „Aceasta este o cameră tehnică destul de complexă pentru locuințe ultraeficiente energetic. Primul echipament este această stație de dedurizare pentru tratarea apei. Al doilea echipament este un rezervor în care stocăm apa rece la intrarea în locuință și o tratăm prin acest echipament anti bacterii. Avem acest boiler inovativ. Un boiler în pompă de căldură. Exclusiv pentru încălzirea apei menajere. Ulterior avem acest echipament care este un recuperator de căldură pentru ventilația cu recuperare de căldură din locuință. Asigurăm aer proaspăt în locuință, recuperăm toată energie, nu aruncăm în exterior iarna. Este foarte bine izolat după cum se vede.”

Costurile pentru o astfel de cameră tehnică ajung și la 50.000 de euro și nu toate echipamentele sunt importate. Unele se produc la noi, dar sunt la fel de scumpe. Diferă doar serviciile de întreținere.

Sorin Lepădatu, constructor: „Aici avem o pompă de căldură aer–apă, care prepară atât agentul termic pentru răcire vara. Deci, răcim locuința cu această pompă de căldură și bineînțeles cu un sistem de răcire integrat în toată casa și dar facem și încălzire tot cu această pompă de căldură, care trimite agentul de încălzire în acest echipament. Este stocat temporar în acest echipament și de aici este vehiculat în toată în toată locuința cu ajutorul acestor pompe.”

O casă obișnuită, de aproximativ 300 mp, cu un sistem clasic de încălzire și o izolare standard ajunge la un cost de întreținere de aproximativ 4.000 lei pe lună în timp ce o locuință inteligentă, foarte bine izolată, cu un sistem de răcire pasivă, în care nu mai există curenți de aer, iar geamurile se închid automat la schimbările atmosferice ajunge la costuri zero.

Sorin Lepădatu, constructor: „Și în tot acest tavan de fapt este foarte multă tehnologie. Avem atât un sistem montat cu aripioare în tavan, dar și în pereți, cât și grupuri de mixaj în funcție de umiditate. De asemenea avem senzori de umiditate în pereți, care monitorizează umiditatea și în funcție de această umiditate și de temperatura interioară transmit comandă către răcirea din tavane și din pereți. Avem ventilație, avem câteva fante cu recuperare de căldură. Aici nu e nevoie să deschidem fereastra niciodată și e important...dacă avem un șantier lângă casa noastră acel praf este filtrat ceea ce prin deschiderea ferestrelor nu se întâmplă pentru că nu există niciun filtru.”

Sisteme asemănătoare a implementat recent și colega noastră, Andra Marinescu, arhitect Visuri la Cheie. Am vizitat-o pe șantier.

Andra Marinescu, arhitect: „Aici avem planurile pe care eu tot timpul susțin ca cei din şantier, echipele din şantier, să le urmărească pentru că aici nu este doar o echipă. Sunt mai multe echipe. Fiecare își face capitolele lui. Eu, ca arhitect, trebuie să fac toate aceste planșe coordonatoare și evident și conceptul de amenajare și tot timpul vin și le lipesc pe șantier. Uite, de exemplu, aici. Am niște spoturi. Cum pun aceste spoturi... păi mă duc frumos la planșă, la planșa de iluminat și urmăresc aici cotele.”

Locuința la care lucrează acum costă mai bine de un milion și jumătate de euro. Are trei dormitoare, patru băi, o bucătărie deschisă, un garaj generos, un spațiu de joacă pentru copii, două încăperi pentru organizarea garderobei și, evident, o cameră tehnică.

Andra Marinescu, arhitect: „Tot ce vedeți voi aici este sistemul de cablaj pentru tabloul electric al al parterului doar. Iluminat, audio, tot ce îți trece prin cap că se poate digitaliza în casă este aici.”

Andra Marinescu, arhitect: „Aici este dormitorul matrimonial. View-ul superb către piscină și iluminat zenital. Sunt și ele incluse în sistemul smart al casei. Se deschid la acționarea simplă a unui buton. Fie din tabletă, fie din telefon și cel mai important… au senzor de vreme ca să zic așa, adică dacă plouă și le-ai uitat deschise… automat se închid.”

Provocările apar atunci când arhitectul, dar și constructorii sunt nevoiți să integreze elemente clasice într-o construcție modernă.

Andra Marinescu, arhitect: „Trebuie să montăm aici un calorifer electric pe ghena unui coș de fum de șemineu. Nu știm cum să punem priza și trebuie să vedem cum amplasăm priza conform schițelor pe care le-am desenat intens azi-noapte, ca la Visuri la Cheie. Așa, care este problema cu priză? Păi avem la calorifere, pe care trebuie să le montăm de la 60 la 120. Trebuie să luăm în considerare și trapa de curățate a coșului… plus că avem problema cu degajarea foarte mare a căldurii de la coș și ne trebuie o priză îngropată.”

Și nici elementele smart nu se îmbină armonios întotdeauna, iar schimbările care apar pe parcurs nu se fac atât de ușor.

Andra Marinescu, arhitect: „Va trebui să punem o ușă antifonată. Și beneficiarul își dorește ca ușa să se deschidă 180 de grade. Adică să stea pe acest perete. Noi avem întrerupător… avem termostat. Putem să putem întrerupătorul pe exterior doar că aș ține termostatul în interior. Auzi dar eu mă gândeam că dacă noi îl mutăm pe ăsta și îl mutăm aici.. dar noi aici avem un perete interactiv. Nu știu câtă căldură emană și câtă căldură degajă peretele ăsta, tot peretele, care intră oricum la limită.”

Potrivit unui studiu recent, până la finalul anului 2025 vom avea un milion și jumătate de case inteligente, construite de la zero, în mai bine de 19 țări europene. Se pare că tot mai mulți oameni își doresc să fie proprietari, iar construcțiile noi, smart, sunt atractive și pentru că prețul chiriilor este tot mai ridicat în marile orașe ale Europei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult