Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată și ce servicii oferă primul magazin smart, deschis la Shanghai

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Shanghai s-a deschis primul magazin inteligent fără vânzători şi case de marcat şi pe deasupra deschis non-stop. Vinde mâncare gătită, pe care clientul o comandă dinainte şi o ridică din magazin.

Metropola chineză îşi propune să aibă 500 de locaţii de acest fel până la sfârşitul acestui an.

Din exterior, magazinul inteligent arată ca o capsulă dintr-un film SF, cu intrarea sa în formă de hexagon, mărginită de neoane albastre. În interior, însă, pereţii sunt acoperiţi cu rafturi protejate de vitrine inteligente care seamănă cu automatele pe care le cunoaştem. Vitrina se deschide automat când clientul scanează un cod QR cu ajutorul telefonului. Plata se face automat când clientul ridică mâncarea.

"Mâncarea era încă fierbinte când am ridicat-o", spune un client.

Şi asta pentru că în spate există o adevărată bucătărie automatizată: o cameră frigorifică în care se află mâncărurile semipreparate sau congelate, transportate de un robot la un cuptor multifuncţional, capabil să gătească la abur sau microunde, să fiarbă sau să prăjească orice. Mâncarea preparată este apoi menţinută la o temperatură de 40-50 de grade Celsius.

Citește și
IKEA
IKEA deschide al doilea magazin în București și face angajări. Ce pachete salariale oferă

"Gătirea pieptului de pui durează între trei şi cinci minute, iar coacerea pâinii un minut sau două", explică Huang Yunshu, managerul magazinului.

Deocamdată, magazinul oferă 22 de feluri de mâncare. Fiecare preparat are inscripţionată ora când a fost pregătit şi va fi eliminat din sistem în mod automat atunci când expiră.

"Am făcut comandă în timp ce ieşeam din apartament. Pot să primesc mâncarea pe loc, când ajung. Cred că e un serviciu promiţător pentru viitor", spune un client.

Aceeaşi companie a deschis la Shanghai şi o librărie fără case de marcat. Dotat cu tehnologie de recunoaştere facială, magazinul îi identifică automat pe cumpărători şi le trimite factura acasă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult