”Comunidar”, grup de Facebook pentru reducerea poluării. Oamenii sunt încurajați să lase obiectele pe care nu le mai folosesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel de schimburi se fac acum în mediul online.
Alina Vâlcu și Roxana Puia, au creat acest grup de Facebook, Comunidar, o comunitate în jurul unui concept.
Care este povestea?
Alina Vîlcu - cofondator proiect: ”Povestea inițială e una destul de simplă, cum am scris și pe Facebook, acest concept ca pe care l-am numit Comunidar e inspirat din tradiția Merindarului și practic este un spațiu care poate fi un spațiu fizic sau online în care oamenii sunt încurajați să lase obiectele pe care nu le mai folosesc, pentru ca alți oameni să le ia. Nu este un loc dedicat schimbului. Asta e important, pentru că îmi doresc de fiecare dată ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să primim. Și chiar vorbeam cu Roxana. Asta ne dorim, să încurajăm capacitatea oamenilor de a primi, pentru că de cele mai multe ori ni se pare mai simplu să dăm ceva decât să primim ceva. Fundamental, pe amândouă ne unește... nu știu dacă pasiunea e cuvântul, mai degrabă obsesia pentru sustenabilitate, pentru a recircula resursele și a a folosi până cât de mult se poate un obiect. Și de fapt, asta face Comunidar, prelungește viața obiectelor.”
Așa se numește această comunitate, Comunidar, care acum este și un grup de Facebook pe care oamenii se pot înscrie, dacă vor să activeze.
Roxana Puia, cofondator proiect: ”Noi, proiectul comunitar, l-am lansat acum aproape un an de zile și, la începutul acestui an, Alina a venit cu ideea să-l transformăm, să găsim o această extensie online prin care să dăm posibilitatea și celor care nu sunt din București, pentru că aveam solicitări foarte multe. Comunidar, de fapt, e un soi de bibliotecă, e un spațiu care există și fizic, pe care noi l-am plimbat ca într-o caravană prin diferite clădiri de birouri, în special în București, dar avem cereri și la nivel național pentru acest proiect și nu ne putem multiplica chiar atât de mult.
Și atunci am să profităm de beneficiile tehnologiei și ale platformelor de social media și să creăm acest spațiu în care oricine se poate se poate înscrie și poate face parte din această comunitate și din acest experiment pe care l-am numit noi, care se vrea fi, pe lângă un spațiu care încurajează, la a dărui și la a primi fără a fi condiționat unul de altul, și la o altă abordare privind sustenabilitatea și economia circulară. Este o platformă în care prin care ne-am propus să descurajăm consumerismul exagerat și să-i încurajăm pe oameni să dăruiască obiectele care poate pur și simplu nu li se mai potrivesc, nu neapărat că nu mai sunt bune.”