Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Codul pentru lansarea rachetelor nucleare americane a fost dezvăluit. E incredibil cât de simplu era

Omenirea a fost zeci de ani la un pas de un război nuclear, din cauza unui cod "secret" mult prea simplu, folosit de americani.

Potrivit Gizmodo, vreme de două decenii, zeci de rachete nucleare intercontinentale ale Statelor Unite au avut cel mai simplu cod de lansare posibil: 00000000. Mai mult, aşa-zisul "cod secret", de care depindea practic soarta omenirii în perioada "Războiului Rece", era scris şi pe o listă care le-a fost distribuită militarilor de la bazele din rachete din SUA

Profesorul Bruce G. Blair, care a fost unul dintre ofiţerii responsabili cu lansarea rachetelor intercontinentale Minuteman, spune că s-a adoptat o soluţie extrem de simplă pentru ca lansarea să poată avea loc foarte rapid, în cazul unui atac-surpriză din partea URSS, şi pentru ca bazele să nu depindă de nicio sursă externă pentru a afla codul de lansare.

Pe de altă parte, riscul unei erori umane a devenit imens - lucru dezvăluit abia acum. De asemenea, deoarece orice militar din bazele de rachete avea codul, a fost eliminată astfel aprobarea preşedintelui SUA pentru un atac nuclear, astfel încât practic orice general american care conducea o bază cu rachete Minuteman ar fi putut declanşa un război atomic.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult