Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Co-fondatorul Wikipedia și alți „titani” ai tehnologiei, prezenți la o conferință la Timișoara. Ce cred despre AI

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Inteligența artificială trebuie reglementată, nu interzisă”, susțin mari specialiști în tehnologie, prezenți la o conferință la Timișoara.

„Se va dovedi extrem de utilă și poate înlocui unele posturi, dar trebuie clar stabilit în ce scopuri poate fi folosită”, sunt de părere aceștia.

Marile companii își dezvoltă deja sisteme bazate pe inteligența artificială, dar și mecanisme de siguranță, pentru ca tehnologia să nu cadă pe mâna celor cu intenții rele.

Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, a fost prezent la cea mai mare conferință de tehnologie din vestul României. Expertul susține că o pauză în dezvoltarea formelor de inteligență artificială - așa cum își dorește Elon Musk - ar fi imposibilă.

Jimmy Wales, co-fondator Wikipedia: „Aceasta nu este o tehnologie ce este în mâinile doar a trei-patru companii. Este open source, este oriunde în lume și sunt sute sau mii de programatori ce o testează și se joacă cu ea tot timpul”.

Citește și
perfectiune ai
Cum arată femeia perfectă și bărbatul ideal din perspectiva inteligenței artificiale

Dragoș Mărgineanțu conduce departamentul de cercetare în Inteligență Artificială la Boeing. Cu pași mici compania încearcă să dezvolte avioane autonome cu ajutorul acestei tehnologii.

Dragoș Mărgineanțu, Boeing AI Chief Technologist: Nicio tehnologie nu ne-a luat prin surprindere, nu veți avea un avion autonom la ușă mâine, dar cercetarea trebuie să existe, este momentul.

Reporter: Poate fi periculoasă inteligența artificială?

Dragoș Mărgineanțu: La fel cum poate fi periculos și un cuțit sau un algoritm matematic. Toate companiile, toate grupurile dezvoltă și au mecanisme de siguranță.

„Trebuie să fim siguri că înainte să fie folosită a fost testată corespunzător”

Specialiștii susțin că din punct de vedere legislativ trebuie clar stabilit la ce poate fi folosită Inteligența Artificială.

Clara Neppel, expert în guvernanță în Inteligență Artificială: „Pentru riscuri mari trebuie să avem niște cerințe de aplicare. Trebuie să fim siguri că înainte să fie folosită a fost testată corespunzător”.

Marius Stan, programul de materiale inteligente la Argonne National Laboratory: „Este responsabilitatea noastră a oamenilor să antrenăm așa cum trebuie algoritmii de antrenare automată. Mă gândesc că o interzicere a anumitor aspecte nu ar fi benefică. Mi-aduce aminte de anii prohibiției, când a fost interzis alcoolul și s-a dezvoltat o piață neagră. Așa va fi și acum”.

Unele joburi sunt în pericol să dispară și doar cei care și folosesc creativitatea la serviciu sunt de neînlocuit.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Trebuie să te perfecționezi tot timpul, trebuie să vii cu creativitate în jobul pe care îl ai, indiferent de job dacă nu faci asta, vei putea fi înlocuit”.

Liderii europeni au stabilit până acum că în câteva domenii vitale precum educația, sănătatea, justiția și energia, regulile privind folosirea AI să fie foarte clare. De exemplu recunoașterea facială în timp real ar urma să fie interzisă, la fel și sistemele care pot recunoaște emoțiile celor din forțele de ordine.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult