China renunță treptat la Windows și procesoarele clasice Intel și AMD. Ce ce le schimbă
Cei doi producători sunt de departe majoritari pe piața microprocesoarelor pentru calculatoarele personale și servere, deși în ultimii ani au apărut și alte soluții tehnice bazate pe arhitectura din spatele telefoanelor cu Android, ARM, care însă nu sunt deocamdată la fel de performante. China investește masiv în această zonă, la fel ca și în sistemele de operare alternative giganților americani Microsoft și Google.
Pe lângă renunțarea la procesoarele Intel și AMD, ghidul privind achiziţiile guvernamentale chineze urmăreşte, de asemenea, să elimine sistemul de operare Windows şi software-ul de baze de date fabricat în străinătate în favoarea opţiunilor interne, arată Reuters, preluat de news.ro.
Agenţiilor guvernamentale de nivel superior primăriilor li s-a spus să includă criterii care necesită procesoare şi sisteme de operare ”sigure şi de încredere” atunci când fac achiziţii.
Ministerul industriei din China a emis la sfârşitul lunii decembrie o declaraţie cu trei liste separate de procesoare, sisteme de operare şi baze de date centralizate considerate „sigure şi de încredere”, timp de trei ani de la data publicării, toate de la companii chineze, au arătat verificările Reuters.
Biroul de Informaţii al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările media pentru guvernul chinez nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise prin fax.
Intel şi AMD nu au răspuns imediat la cererea de comentarii a Reuters, arată sursele citate.
De cealaltă parte, Statele Unite şi-au propus să sporească producţia internă de semiconductori şi să reducă dependenţa de China şi Taiwan, prin intermediul legii CHIPS şi Legea ştiinţei din 2022 a administraţiei Biden.
Planul este conceput pentru a consolida semiconductorii din SUA şi conţine ajutor financiar pentru producţia internă, cu subvenţii pentru producţia de cipuri avansate.