CES 2024. Robotul Mirokai va putea fi văzut curând în spitalele din Franța, unde va interacționa cu pacienții
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Este vorba despre ochelarii care îi ajută pe nevăzătorii să se deplaseze mai ușor, un produs despre care s-a vorbit mult în ultimii ani, în presa internațională.
Cele mai noi tehnologii ale lumii sunt prezentate zilele acestea în Las Vegas, la CES 2024.
Ochelarii folosesc tehnologia mașinilor autonome, ca să poată să înțeleagă mediul înconjurător. Porțiunea care atinge fruntea este plină cu mici motoare care vibrează ușor și-l îndrumă pe nevăzător.
Dacă în dreapta nu este niciun obstacol, utilizatorul simte o vibrație în zona dreapta a frunții.
Cornel Amariei, fondatorul companiei: "Am fost primul start-up din România care a atras fondul prin acceleratorul Uniunii Europene, un deal de 9,7 milioane de euro. Noi nu vrem ca nevăzătorii să plătească pentru asta. În toată lumea există sisteme de rambursare și de subvenționare, inclusiv în România. În România și în toată Uniunea Europeană sistemul va ajunge să fie aproape gratuit."
Produsul va ajunge pe piață la sfârșitul acestui an, după mai bine de 3 ani de dezvoltare.
Un robot simpatic, pe nume Mirokai, va putea fi văzut curând prin spitalele din Franța, unde va interacționa cu pacienți. Poate să vorbească și să le aducă mâncare.
Interesant este că robotul nu are picioare, ci o sferă pe care-și menține perfect echilibrul.
Francois Toussaint, reprezentant companie: „Se poate uita la tine cu camera montată pe frunte. Dar, acum se uită la toate persoanele din zona noatră. Poate să vorbească, să asculte. Ideea e să poată primi comenzi de genul: pune tava pe masă sau ceva asemănător.”
Iată și produsul care dă o voce plantelor.
Ne spune când acestea au nevoie de apă sau râde când sunt mângâiate.
Richard Maddocks, reprezentant companie: „Are o plantă adevărată în vasul special, trebuie conectat senzorul, iar acum devine interactivă. Nu știu dacă se aude prea bine, dar planta râde pentru că știe că este atinsă. Dacă are nevoie de apă, se va auzi sunetul picăturilor de apă. Dacă plec de lângă floare și mă întorc după zece minute sau o zi voi auzi din nou că are nevoie de apă. Dacă pun muzică la boxa dedicată, dansează.”
Acesta este un motor electric care poate fi montat pe aproape orice merge pe apă - ba chiar poate fi folosit și pentru scufundări.
Cântărește 4,5 kilograme și poate fi atașat unei bărci care transportă 4-5 persoane. Poate fi controlat cu o telecomandă, ca aceasta sau cu ajutorul telefonului unde pot seta și viteza maximă. Prin GPS poate să mențină direcția ambarcațiunii.
Ba mai mult, se poate transforma într-un scuter pentru apă, pentru cei care fac snorkeling. Telecomanda este atașata pe ghidon. Autonomia este de aproximativ o oră și se încarcă rapid atunci când este nevoie.
Peste 4.000 de companii își prezintă invențiile zilele acestea la CES 2024.
Cele mai noi produse de la târgul de tehnologie din Las Vegas pot fi urmărite și pe ȘtirileProtv.ro.