Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atacurile cibernetice au devenit țintite și tot mai rafinate. Infractorii se folosesc chiar și de perioada plății impozitelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția că anul acesta atacurile cibernetice vor fi mai multe și mult mai atent elaborate. La ce trebuie să fim atenți aflăm de la Marian Andrei, în emisiunea iLikeIT.

Un avertisment al Directoratului Național de Securitate Cibernetică ne învață cum să ne ferim de tentativele de fraudă care dau impresia unor surse legitime. Introducerea datelor personale sau financiare ne poate duce însă la pierderea unor sume de bani de pe card, sau cel puțin ca la conturile noastre pe anumite platforme să mai aibă acces și alte persoane.

Tentativă fraudă Netflix. Este scris corect, fără greșeli. Atacatorii se folosesc de ultimele știri despre Netflix, care anunță că suspendă conturile care sunt împărțite. În realitate, Netflix nu are nevoie de actualizarea datelor - Recomandarea este să plătiți doar prin site-ul oficial Netflix.

Tentativă fraudă ANAF. Este perioada în care toată lumea își plătește impozitele, iar tot mai mulți preferă să plătească online. ANAF nu vă caută prin e-mail, nu trimite link-uri directe de plată. Faceți plata direct prin ghișeu ori alte platforme oficiale.

În trecut, greșelile gramaticale și exprimările neadecvate reprezentau semnale de alarmă care dădeau în vileag mesajele frauduloase. Odată cu apariția platformelor de inteligență artificială ce traduc sau pregătesc texte pe baza unor cerințe, tentativele de fraudă devin mai greu de detectat.

Citește și
Email
Sute de mii de angajați au primit „un mesaj de la șef”. Ce a urmat

„Cu timpul, odată cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei, observăm că infractorii cibernetici devin din ce în ce mai pricepuți în a-și perfecționa tehnicile și scenariile de atac. Ei se pot folosi deja de inteligența artificială cu scopul de a obține, prin automatizare și adaptare la context, o rată de succes a atacurilor mult mai bună. Astfel, vedem cum textele mesajelor frauduloase sunt din ce în ce mai bine scrise și adaptate în limba română, până la un nivel la care utilizatorul obișnuit nu mai poate folosi acest indiciu (greșelile gramaticale și de exprimare ale textului) pentru a identifica o potențială capcană. Cu toate acestea, dacă respectăm o igienă de securitate cibernetică esențială, încă putem evita peste 90% dintre amenințările existente în mediul online”, este de părere Mihai Rotariu, Manager al Direcției de Comunicare, Marketing și Media din cadrul DNSC.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult