Aproape toate dispozitivele inteligente din casă pot fi atacate de hackeri. Cum ne putem proteja
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un raport realizat de un producător de soluții de Securitate arată că dispozitivele de acest tip sunt printre cele mai vulnerabile echipamente IT.
Rețelele de acasă înregistrează în jur de opt atacuri pe zi împotriva dispozitivelor, arată datele unui raport „Bitdefender”.
În medie, în casele din Europa există 25 de dispozitive conectate la internet. Televizoarele smart, prizele inteligente, routerele sunt printre cele mai vulnerabile dispozitive de acasă. Mulţi dintre noi avem în casă şi becuri inteligente, aspiratoare smart, sisteme audio smart, camera de supraveghere, cameră pentru bebeluşi şi alte dispozitive pe care le conectăm la internet, toate fiind vulnerabile la atacuri cibernetice. Specialiştii ne recomandă să le actualizăm de îndată ce o nouă versiune este disponibilă şi să evităm expunerea lor la internet, dacă nu este necesar.
Putem accesa unele aparate de la buton, nu din aplicaţia din telefon sau alt echipament. Şi nu ar trebui să avem multe dispozitive conectate la o singură reţea.
Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică: „O parte din aceste dispozitive sunt vulnerabile și asta înseamnă că ele și pot fi compromise pentru că atacatorii să preia datele noastre personale. În trecut am descoperit vulnerabilități la camere de supraveghere a bebelușilor care permit oricui să se conecteze la ele de oriunde din lume, la camere din sonerie care permiteau atacatorilor din preajma casei sau apartamentului să facă rost de parolă de la wifi, de numele de utilizator, de tot felul de informații de acest fel.”
Este foarte important ca routerul să ruleze cu o soluţie de securitate. Totodată, ar trebui să ne asigurăm că dispozitivele noastre sunt puse într-o rețea separată, nu în cea în care ne conectăm cu telefoanele, cu laptopul, pentru că dacă vreunul dintre ele este compromis, să nu poată să fie folosit pentru a ajunge la ceva mult mai important. Specialiştii ne recomandă inclusiv să creăm o reţea de wifi separată pentru musafiri.
Andrei Bozeanu, DNSC: „Din punct de vedere al informațiilor ce pot fi colectate, toate dispozitivele care colectează informații vocale, video cum ar fi smart TV sau chiar o telecomandă care poate primi comenzi vocale poate fi folosită astfel încât să colecteze înregistrări ambientale sau audio sau video din casa noastră și a le pune la dispoziția atacatorilor. Dar nu ne mai uităm la ele ce necesități au, dacă au apărut vulnerabilități care le afectează, dacă am setat parolele conform, dacă am schimbat parolele din fabrică. Toate aceste măsuri sunt măsuri minimale care pot fi luate de oricine.”
Peste trei sferturi din incidentele înregistrate anul trecut au fost atacuri cibernetice care au ţintit funcționarea acestor dispozitive.