Modifica setarile cookie
Toate categoriile

iPhone 16 s-a lansat oficial. Primele imagini cu noile modele Apple

Într-un eveniment organizat luni la sediul companiei şi transmis online, Apple a prezentat noile smartphone-uri care compun seria iPhone 16.  

Întocmai ca în anii trecuţi, noua generaţie este compusă şi ea din patru modele, iPhone 16 (6,1 inch), iPhone 16 Plus (6,7 inch), iPhone 16 Pro (6,3 inch) şi iPhone 16 Pro Max (6,9 inch).

La baza noilor smartphone-uri stă chipset-ul A18, construit pe 3nm, cu ray tracing accelerat hardware, dar cu diferenţe de performanţă în favoarea modelelor mai scumpe.

Procesorul de la iPhone 16 este cu 30% mai rapid şi cu 35% mai eficient la acelaşi nivel de performanţă. Soluţia grafică este şi ea cu 40% mai performantă.

Citește și
Apple
Când lansează Apple seria de telefoane iPhone 16. Evenimentul poartă sloganul „It's Glowtime”

Motorul Neuronal este acum de două ori mai rapid, lăţimea de bandă de memorie este cu 17% mai mare.

Apple promite şi o autonomie mai mare pentru iPhone 16, dar nu a oferit cifre în acest sens.

Toate cele patru modele ale seriei primesc anul acesta butoane noi.

Butonul personalizat, introdus anul trecut doar pe modelele Pro, ajunge acum să fie implementat pe toate modelele noii serii.

În plus, există acum un buton pentru camera foto. Acesta este capacitiv, facilitând realizarea anumitor funcţii (mărirea, de exemplu) prin swipe-uri.

Ca în fiecare an, camerele foto ale noilor iPhone-uri se bucură de atenţia companiei, care le aduce mai multe îmbunătăţiri.

iPhone 16 are o cameră tele care poate mări optic de două ori şi o nouă cameră ultra-wide de 12 MP cu funcţie macro şi autofocus. Camera foto principială rămâne la 48MP, 26mm lungime focală.

iPhone 16 va costa de la 800 de dolari, iar iPhone 16 de la 900 de dolari, ambele pornind de 128GB stocare.

Modelele Pro au acum ecrane mai mari (şi rame negre mai înguste) decât în anii trecuţi - iPhone 16 Pro trece la un ecran de 6,3 inch, în vreme ce Pro Max va avea un ecran de 6,9 inch.

Acestea se bazează pe cipul A18 Pro, cu motor neuronal pe 16 nuclee şi o lăţime de bandă a memoriei cu 17% mai mare.

Camera foto principală are 48MP. Alături de această există o cameră tele de 12MP cu 5x zoom optic.

Captura video 4K poate ajunge acum la 12 de cadre pe secundă.

iPhone 16 Pro va costa de la 1.000 de dolari, iar iPhone 16 Pro Max de la 1.200 de dolari - ambele vor fi disponibile din 20 septembrie.

După mai bine de un an de lucru, Apple este (aproape) pregătită să lanseze primele funcţii de AI pentru smartphone-urile sale, ce vor fi grupate sub brandul Apple Intelligence.

Acestea vor fi lansate la câteva luni după noile iPhone-uri.

Apple promite că centrale sale de date folosesc doar energie regenerabilă, iar datele utilizatorilor nu sunt stocate pe serverele companiei.

UPDATE Primele imagini cu iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro MAX

iPhone 16 Pro are butonul „Camera Control”, construit din titan. Noua culoare confirmată e Desert Titanium și este lăudat ca având cea mai bună baterie. Va folosi cipul A18 Pro, mai rapid și eficient decât A18.

Zoom 5x Telephoto pentru ambele modele Pro.

iPhone 16 Pro costă 999 dolari, iar iPhone 16 Pro Max 1199 dolari.

UPDATE Primele imagini cu iPhone 16. Noul model primește culori noi, Action Button și un nou buton Camera Control, și noul cip A18.

Apple Intelligence va sosi sub forma unor update-uri de software gratuite. Primele funcții AI sosesc luna viitoare. 

Apple introduces the iPhone 16! #AppleEvent pic.twitter.com/4GgL7gmPHT

Senzor principal al camerei de 48 MP. 2x Zoom Telephoto prin crop 12 MP pe senzorul principal.12 MP Ultra Wide cu fotografiere macro. Poate captura fotografii sau clipuri video 3D pentru Apple Vision Pro.

UPDATE AirPods Max 4 primește noi culori și încărcare prin mufa USB-C. Prețul pornește de la 549 dolari.

UPDATE  Apple aduce și o nouă generație de AirPods: AirPods 4. Sunet mai bun, grație cipului Apple H2

UPDATE Culoare nouă pentru Apple Watch Ultra 2: Satin Black din titan. Prețul începe de la 799 dolari.

UPDATE Tim Cook confirmă că lansează noi modele de Apple Watch, AirPods și iPhone-uri.

Apple Watch Series 10 va fi cel mai subțire și cu cel mai mare ecran. Poate reda muzică și podcast-uri direct prin difuzorul de pe ceas. Carcasa este din titan, all day battery life - 18 ore. Prețul lui începe de la 399 de dolari. 

 ----------------------------------------------------

La acest eveniment, intitulat ”Glowtime”, ne așteptăm să vedem un număr mare de dispozitive noi, nu doar telefoane, ci și ceasuri inteligente și căști, plus câteva actualizări majore privind folosirea Inteligenței Artificiale (AI).

Zvonurile circulă de luni de zile, iar cele mai recente sugerează că Apple va adopta în iPhone 16 cel mai nou design de cip V9 al arhitecturii Arm, deținut de SoftBank. Potrivit Toms Guide, este aceeași arhitectură din spatele viitoarei sale linii de cipuri M4 MacBook, iar acestea vor susține o suită de funcții bazate pe inteligență artificială.

Apple intenționează să dezvăluie cipul A18 bazat pe cea mai nouă arhitectură de design Arm la evenimentul de luni, 9 septembrie, potrivit unor surse familiare care au vorbit cu Financial Times.

Arhitectura Arm, care este utilizată în aproape toate cipurile smartphone-urilor, descrie modul în care funcționează un procesor central la cel mai elementar nivel. În septembrie 2023, Apple a semnat un acord cu Arm până în 2040 "și dincolo de această dată", asigurându-și accesul la o parte esențială a proprietății intelectuale, arhitectura Arm, utilizată în cipurile iPhone și Mac, pentru viitorul apropiat.

Acordul multianual de licențiere reprezintă, de asemenea, un impuls uriaș pentru Arm. CEO-ul Arm, Rene Haas, a declarat anterior că arhitectura cipurilor V9, lansată inițial în 2021, aduce redevențe de două ori mai mari decât ultima sa generație V8, care poate fi găsită în cipul Apple A17 Pro pentru iPhone 15 Pro și Pro Max.

Încă un pas înainte pentru Apple Intelligence

Acest lucru marchează cel mai recent pas în demersul Apple de a aduce pe smartphone-urile sale funcții AI generative sub marca Apple Intelligence.

O versiune completă a Apple Intelligence este așteptată cândva în 2025, dar știm multe despre ce să ne așteptăm datorită mai multor caracteristici care sunt în libertate prin intermediul beta-urilor dezvoltatorilor pentru iOS 18.1, iPadOS 18.1 și macOS Sequoia 15.1.

Similar cu Microsoft Copilot din Windows, Apple Intelligence poate efectua automat sarcini în cadrul sistemului de operare și funcționează pe mai multe dispozitive (atâta timp cât acestea rulează fie pe un cip din seria M, fie pe un A17 sau mai sus pe iPhone).

Unele caracteristici care merită evidențiate includ generarea de text sau imagini, rescrierea textului pentru a-l face mai atractiv sau mai lizibil, eliminarea oricăror obiecte care distrag atenția dintr-un fundal sau identificarea utilizatorilor în fotografii și actualizarea Siri pentru a înțelege și a răspunde la un limbaj mai natural.

Dar rularea modelelor AI pe dispozitiv necesită multă putere de calcul, ceea ce înseamnă că, dacă Apple dorește să aducă Apple Intelligence pe ceva ce va încăpea în buzunar, cum ar fi un iPhone, va avea nevoie sub capotă de o tehnologie avansată de cip, eficientă din punct de vedere energetic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult