Aplicaţia introdusă într-un oraş din China care le dă puncte localnicilor pentru comportament
Galerie foto
Aplicația a primit însă numeroase critici, iar mulți dintre cei care o contestă fac o paralelă cu un episod dintr-un serial SF celebru, Black Mirror, arată publicația Daily Mail. În acest timp, autoritățile recunosc „anumite neînțelegeri” referitoare la aplicația aflată în perioada de testare.
Așa zisul sistem de notare și de monitorizare al cetățenilor prin aplicația de smartphone a fost introdus în orașul Suzhou din estul Chinei.
Sistemul de evaluare prin aplicație se numește „Codul Civic” și fiecare locuitor al orașului primește 1.000 de puncte, din oficiu. Va primi puncte bonus în plus pentru activități de voluntariat, spre exemplu, dar va pierde puncte dacă va încălca regulile rutiere, cum ar fi trecerea pe culoarea roșie a semaforului.
Impunerea folosirii aplicației vine în timp ce oficialii din China sunt aspru criticați pentru controlul digital al cetățenilor, înăsprit pe perioada pandemiei de coronavirus. Inteligența artificială urmărește starea lor de sănătate, istoricul călătoriilor, iar milioanele de camere video care acoperă mai toate orașele, combinate cu datele oferite de operatorii de telefonie mobilă, arată pas cu pas cum își desfășoară viața chinezii.
Ce sunt „indexul de călătorie” și „indexul de voluntariat”
Noul sistem de notare din Suzhou este compus dintr-un „index de călătorie”, un „index de voluntariat”, precum și din alți indicatori, potrivit Global Times .
Indicele de călătorie privește comportamentul rutier și înregistrările privind încălcarea legilor de circulație, în timp ce indicele de voluntariat este măsurat prin implicarea unei persoane în munca în folosul comunității.
Sistemul își propune să genereze un „portret personal” pentru fiecare locuitor al orașului, într-o încercare de a promova obiceiuri zilnice benefice, cum ar fi sortarea gunoiului, manierele civilizate la masă, amabilitatea socială și comportamentul online, au comunicat autoritățile.
Publicul a reacționat însă foarte dur, considerându-se supravegheat îndeaproape de autorități, astfel că guvernul ar fi oprit testarea aplicației, arată sursa citată. Oficialii au răspuns că sistemul va fi din nou operațional când va ieși din faza beta de testare.
Analistul Paul Bischoff, care a scris un raport despre cele mai monitorizate orașe din lume, consideră că autoritățile chineze au profitat de criza de sănătate publică pentru a accelera implementarea supravegherii de stat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: aplicatie , chinezi , comportament , urmariri
Dată publicare: 08-09-2020 18:19