Aplicația care detectează dacă porți corect masca sanitară, dezvoltată de un start-up românesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Recunoașterea facială se face însă tot mai greu pentru identificarea infractorilor. Probleme pot apărea și la simpla deblocare a telefoanelor mobile.
Cu ajutorul unei aplicații gratuite, realizată de un start-up românesc, poate fi detectată absența măștii. Iată cum funcționează:
Față de sistemele de recunoaștere facială de pe telefon, această aplicație reușește să ne detecteze fețele chiar și atunci când purtăm mască.
Rolul ei începe tocmai atunci când ne dăm masca jos și ne avertizează. Ne avertizează și atunci când nu purtăm masca greșit, cum o poartă mulți sub nas sau, greșit, tot cum o poarta mulți, sub bărbie.
Mina Ionescu, reprezentantă companie: „Este adresată oricărei companii care își dorește un plus de siguranță pentru angajați sau clienți. Poate fi folosită în spații comerciale sau în clădiri de birouri”.
Alexandru Mincu, fondator aplicație: „Fiecare companie poate să își afișeze ce procedură are în funcție de ce detectează acolo, ele se pot integra și cu un sistem de turnicheți.”
Odată cu purtarea măștii devine însă mai dificilă depistarea infractorilor cu ajutorul sistemului de recunoaștere facială. Poliția Română a cumpărat un asemenea sistem cu aproape 5 milioane de lei.
Cosmin Andreica, sindicat EUROPOL: „Îngreunează identificarea persoanei și e clar că vorbiim de o situație care punte într-adevăr inclusiv acest soft destul de inteligent. Este destul de greu și până în acest moment cred că încă nu s-au gândit la astfel de situații la un update al acestui soft care să permită îmbunătățirea mijloacelor de identificare facială.”
În China, de exemplu, un soft care folosește mai puține puncte de identificare a feței a fost deja dezvoltat și este operațional.
Și deblocarea telefoanelor cu ajutorul recunoașterii faciale este o provocare, acum.
Un algoritm de recunoaștere mai avansat va rezolva această problemă.
Liviu Arsene: „Cred că se poate face o recunoaștere facială parțială, deci s-ar putea antrena un astfel de algoritm care să recunoască doar partea superioară a feței, parte ochilor sau poate chiar un profil. Există o serie de raportări în mediul online prin care câțiva utilizatori au reușit să configureze telefonul să se deblocheze cu tot cu mască.”
Momentan, utilizatorii au opțiunea de a introduce un cod, atunci când nu își pot scana fața din cauza măștii.