9 din 10 dispozitive casnice inteligente sunt vulnerabile în fața hackerilor. Sfatul specialiștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Puțini dintre noi s-ar gândi însă că termostatul, prizele sau întrerupătoarele inteligente, care pot fi controlate de la distanță cu ajutorul internetului, pot pune în pericol siguranța bunurilor noastre.
Specialiștii în securitate cibernetică au făcut o descoperire îngrijorătoare: din 10 dispozitive care ne fac viața mai ușoară, nouă sunt vulnerabile în fața hackerilor.
20 de specialiști în securitatea cibernetică din Cluj-Napoca și-au dat mâna pentru a descoperi cum dispozitivele pe care le folosim zi de zi ne pot transforma în ținte pentru hackeri. Unele... nici nu ne-ar da de gândit...
George Cabău - manager laborator de securitate cibernetică: „Prize, prin care putem controla diverse automate din casă sau termostate inteligente prin care putem controla temperatura ambientală, încuietori prin care putem, cu ajutorul telefonului mobil să ne deschidem locuința…”
Utilizatorii nu-și dau seama de pericole, așa că nu securizează informațiile stocate pe dispozitivele personale.
Alexandru Bălan, specialist securitate cibernetică: „Nu iți pui parola pe serverul de fișiere din casă, nu iți pui parola pe imprimantă.
- De ce?
- Pentru că sunt la tine în rețeaua privata de acasă, și cumva nivelul de securitate și politicile pe care toți oameni, mai ales toți utilizatori casnici, le implementează în rețeaua de acasă, sunt foarte relaxate."
Bogdan Botezatu, specialist securitate cibernetică: „,Nimeni nu pune preț pe elementele de securitate ale acestor dispositive, ci doar pe funcționalitatea acestora”.
Specialiștii ne îndeamnă să facem o scurtă verificare înainte de a cumpăra echipamente elctronice.
Liviu Arsene, specialist securitate informatică: „Înainte de a achiziționa orice fel de dispozitiv inteligent, verificați recenzii ale altor utilizatori care au folosit acel echipament, verificați reputația comerciantului de la care cumpărați acel echipament.”
Ingrijorător este că vulnerabilitatile nu pare a fi excepția, ci regula. Cercetătorii laboratorului din Cluj-Napoca au descoperit probleme la 9 din 10 dispozitive analizate.