Modifica setarile cookie
Toate categoriile

73% dintre angajații din Europa suferă de stres cibernetic. Ce este și cum se manifestă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stresul ne urmărește acum și în mediul online, nu doar la serviciu ori acasă, în fiecare zi. În pas cu vremurile, specialiștii l-au numit "stres cibernetic".

Un studiu recent arată că 73% dintre angajații din Europa sunt stresați de numărul de parole pe care trebuie să le țină minte, mai ales că 54% recunosc că au fost victima unui atac cibernetic.

Ana Maria a trecut, în urmă cu 3 săptămâni, prin coşmarul de care se tem toţi adolescenţii: i-a fost spart contul de Instagram. Cineva i-a citit mesajele şi i-a furat, pentru câteva zile, identitatea.

"Punea poze în locul meu, comenta în locul meu, dar am făcut sesizare şi mi-am schimbat parola", povestește ea.

Aceste atacuri îi fac pe oameni să se simtă că nu mai pot controla toate informaţiile personale, fotografii sau conversaţii, care se află în mediul online.

"Hoţul este intotdeuna cu un pas înaintea celor care trebuie să ne păzească. Asta e temerea generală, nu că ar fi ceva ruşinos ce s-ar putea afla, ci că cineva poate să vadă ce e în intimitatea ta", spune o utilizatoare.

Se numeşte stres cibernetic. Un studiu făcut de Kaspersky Lab spune că 62% dintre europeni sunt copleșiți de cantitatea de informații sensibile care există în mediul online, iar 72% spun că numărul mare de parole pe care trebuie să le gestioneze îi stresează.

Bogdan Pismicenco, manager de vânzări companie de securitate cibernetică: "Nimănui nu îi mai convine să stea acum la o coadă să plătească facturi, facem totul online, dar aceste beneficii au şi un revers al medaliei. Datele ne arată că cea mai mare frică a utilizatorilor este că îşi vor pierde banii din cont, acum că fac plăţi online."

Primul pas ar fi să înlăturăm factorul care ne stresează, folosind un antivirus şi parole complexe, spun specialiştii.

Dan Demeter, expert securitate cibernetică: "Când vine vorba de conturi de e-mail sau de Facebook, ar trebui să folosim autentificarea în doi paşi, fie prin sms, aplicaţie sau token. Când vine vorba de aplicaţiile de chat, trebuie să folosim şi un pin."

Şi aşa ajungem la o multitudine de parole, diferite în funcţie de fiecare cont în parte. O soluţie ar fi cufărul de parole, care este o aplicaţie în care ţinem sincronizate toate parolele pentru toate conturile. 

Inevitabil, stresul cibernetic apare şi la locul de muncă. Acelaşi studiu spune că 31% din cazurile de breşe de securitate din companii de anul trecut au dus la concedieri. Majoritatea angajaţilor daţi afară nu aveau nicio legătură cu departamentul de IT sau erau în funcţii de conducere.

Aşadar, chiar şi când sunteţi la serviciu, nu vă introduceţi datele pe site-uri necunoscute. Riscaţi să compromiteţi sistemul informatic al companiei la care lucraţi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult