Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vești bune pentru români, la iBani. Analiștii economici anticipează o scădere a prețurilor locuințelor, dar și a inflației

Your browser doesn't support HTML5 video.

După un an în care am avut parte de scumpiri record, creșteri de dobânzi și rate mai mari pentru cei cu credite, 2023 vine cu vești ceva mai bune. Inflația ar urma să se mai potolească, iar - în aceste condiții - și dobânzile ar putea să scadă ușor.    

Acestea sunt previziunile analiștilor, care au răspuns unui sondaj al Asociației CFA România.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani. El spune că nu este exclus faptul ca inflația să ajungă la 7-8 % la finalul acestui an. “Practic, este foarte posibil să fi atins vârful de inflație undeva în trimestrul al treilea al anului anterior, iar în acest an să coborâm încet. De exemplu, analiștii CFA România văd rata inflației peste 12 luni undeva în jur de 9%. (…) Am avut o scădere puternică a prețului energiei în ultimele trei-patru luni, ceea ce a condus la o scădere a inflației peste așteptări. De aici au apărut prognoze de reducere mai puternică a ratei inflației, nefiind exclus chiar să avem undeva între 7 și 8% la finalul acestui an.“ - a declarat Codirlașu la iBani.

Ce se va întâmpla cu ROBOR și IRCC, indicii în funcție de care sunt calculate creditele românilor

Ratele creditelor românilor se bazează, în mare parte, pe doi indici de referință (dobânzi medii din piață): ROBOR și IRCC.

IRCC este un indice de referință bazat pe tranzacții efective, care se folosește în special la creditele acordate persoanelor fizice, înlocuind astfel ROBOR, care este folosit în mod tradițional, și care se bazează pe cotațiile afișate pe piață. Indicele ROBOR a scăzut în ultimele luni, însă IRCC ar putea crește, spun specialiștii. “Am văzut această reducere a ratelor ROBOR, însă IRCC va mai crește, în trimestrul 2 al acestui an, probabil, vom avea maximul. Valoarea maximă a IRCC, deja sunt datele și putem să îl calculăm, este 5,98%, iar apoi putem gradual să scădem. Însă nu putem scădea mult. (…) Pe piața monetară, dobânda minimă va fi în jur de 6%. Ca să scadă dobânda sub 6% trebuie ca BNR să reducă ratele de dobândă, însă cât timp inflația este la acest valori, probabil nu se va întâmpla acest lucru”, spune vicepreședintele CFA România.

Prețurile locuințelor din România ar putea scădea în 2023 cu aproape 10 procente

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut și în ianuarie, și în februarie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În acest context, în ceea ce priveste evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 60% dintre participanții la sondajul Asociației CFA România anticipează o scădere în următoarele 12 luni.

De asemenea, 80 % dintre participanții la sondaj au fost de părere că prețurile actuale sunt supraevaluate.

Adrian Codirlașu: “Dacă ne uităm la factorii care care influențează cererea, aș spune că sunt două moduri de a cumpăra o proprietate imobiliară: cu cash, acest lucru va continua, și, a doua posibilitate, cu credit ipotecar. Cât de mult ar putea scădea prețurile? Aș spune sub 10 %, decât peste. Văd posibilă o corecție, urmată de o creștere.”

Cât de mult, dar și când ar putea trece moneda euro de 5 lei, puteți afla din înregistrarea VIDEO a emisiunii iBani.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult