Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Din 1 octombrie cresc din nou ratele celor care au credite cu dobândă variabilă. La ce dobânzi să ne așteptăm în 2025

Your browser doesn't support HTML5 video.

De marți, 1 octombrie, cresc din nou ratele celor care au credite cu dobândă variabilă. Noul indice IRCC ajunge la șase la sută și este, astfel, peste ROBOR.

Analistul bancar Irina Chițu a fost invitată în emisiunea iBani, realizată de Ștefana Todică, pentru a ne spune la ce dobânzi să ne așteptăm de anul viitor.

Irina Chițu, analist bancar: ”Crește puțin acest IRCC. ROBOR-ul, l-am văzut că scade ușor. De ce? Că ROBOR-ul este oglinda zilei, astăzi, cu cât se împrumută, cu cât își oferă băncile între ele, dar cu cât se împrumută efectiv formează iar IRCC-ul. Dar vedem, de exemplu, că și IRCC-ul acesta zilnic, adică astăzi, este tot 5,5, la fel ca ROBOR-ul, numai că media se va face peste trei luni. Deci, aceste dobânzi de acum le vom vedea de-abia după 1 ianuarie.”

Ștefana Todică: Și dacă am zis că vor crește ratele de la 1 octombrie, hai să vedem și cu cât. Nu sunt diferențe foarte mari. Dacă acum, pentru un credit de 250.000 lei, de exemplu, pe 30 de ani avem o rată de 2.077 lei, o să fie 2.100 lei, de la 1 octombrie. Deși, așa cum ziceam, ROBOR-ul este mai mic.

Momentan, aș întreba ce se întâmplă după acest ultim trimestru al anului 2024, la ce să ne așteptăm de anul viitor, pentru că toată lumea așteaptă scăderi de dobânzi și așteaptă deja de ceva vreme.

Citește și
oameni pe strada
Când ar putea românii cu credite calculate după IRCC să aibă rate mai mici. Ce este de așteptat să facă BNR

Irina Chițu, analist bancar: ”Vor fi scăderi, dar foarte mici. Exact cum a scăzut și dobânda BNR, cu 0,25 puncte procentuale. Și vedem ce înseamnă. La rată înseamnă 20-30 lei. Mai scade poate cu încă 0,25, dar de reținut este că, de exemplu, anul viitor, după cum arată prognozele, cam acolo se va mișca, între un cinci și șase. Deci cam acolo sunt indicii bancari. Vor sta în această marjă.

Ori dacă tu ai o dobândă variabilă peste acest indice, între 5 și 6, se va pune marja băncii, care poate să fie între doi la Prima Casă, noua acasă și 3,5 - 4%, depinde cum sunt ofertele.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult