Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum discutăm cu adolescenții despre buget și banii de buzunar. Expert: “Este printre cele mai importante conversații”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Când vine vorba despre relația părinte-adolescent, unele conversații sunt inevitabile, iar una dintre ele este și cea despre bani.

În această toamnă, Banca Comercială Română lansează o provocare pentru toți părinții: să deschidă această conversație esențială cu copiii lor. Banii nu trebuie să fie un subiect tabu, ci o lecție de viață care îi pregătește pentru un viitor responsabil.

Un studiu realizat de BCR în colaborare cu Cult Market Research arată că generația actuală de părinți este mult mai deschisă să discute despre bani și aspecte financiare decât au fost părinții lor.

Oana Calnegru, psihoterapeut de familie, și Paul Kasprovschi, expert în cercetare și industriile creative, au fost invitații Ștefanei Todică la emisiunea iBani.

Citește și
FURBAN, aplicația gratuită prin care oricine poate contribui la dezvoltarea localității. Primăria lansează „jocul”
FURBAN, aplicația gratuită prin care oricine poate contribui la dezvoltarea localității. Primăria lansează „jocul”

Studiul arată că 46% dintre părinți consideră că prima discuție despre bani ar trebui să aibă loc atunci când copilul are între 7 și 10 ani, iar 24% între 11 și 14 ani.

Paul Kasprovschi: “Cauzele pleacă din faptul că părinții nu au primit această educație. Circa un sfert dintre ei nu au discutat niciodată despre bani cu părinții lor și circa jumătate auzeau cel mai des în familie “nu avem bani”.

Când ar trebui să începem discuțiile despre bani cu cei mici?

Oana Calnegru: “Conversația despre bani în familie este una dintre cele mai importante conversații. Din fericire, astăzi vorbim cu copiii din casă și oferim mai multă educație decât ceea ce am primit noi ca și părinți, generația actuală. Aș spune că este târziu să începem conversația despre bani la 11-14 ani. Și eu aș recomanda să înceapă sub forma unui joc mult mai devreme, undeva în jurul vârstei de 3-4 ani, când copiii sunt pregătiți din punct de vedere cognitiv să priceapă noțiuni elementare și ei sunt foarte dispuși prin joc să se angreneze în aceste jocuri de rol."

Cei mai mulți adolescenți primesc bani de buzunar de la parinții lor, dar sumele nu sunt mari, în general. Studiul BCR arată că 66% dintre ei primesc sub 300 de lei.

Cum stabilim bugetul

Oana Calnegru: “Dacă bugetul este prea generos, mai mult decât necesitățile lor, ce-i poate face pe adolescenți este să înțeleagă că pot obține cu ușurință lucruri, ceea ce este o iluzie, poate să ducă la o lipsă sau o depreciere a valorii lucrurilor, a valorii banului. Dacă bugetul este prea restrâns și nici măcar nu acoperă necesitățile săptămânale sau lunare ale adolescentului, poate crea multă frustrare, anxietate, teama că ar putea fi marginalizat sau exclus dintr-un grup de prieteni, că nu poate participa la activitățile cu ceilalți. Prin urmare, cel mai potrivit ar fi de discutat un buget echilibrat, în acord cu nevoile și un pic de plus pe dorințele adolescentului."

Paul Kasprovschi: "Sunt foarte mulți factori de corelat: venitul familiei, planurile familiei, obiectivele stabilite în comun și atunci mărimea sumei cred că este mai degrabă o valoare la care m-aș uita în contextul familiei respective și mai ales în contextul deschiderii discuțiilor despre despre bani. Conversațiile despre bani sunt și ele între cele mai importante conversații pe care le le putem avea cu copiii noștri."

Același studiu mai arată că 37% dintre adolescenți cred că părinții nu vor să le cumpere tot ce își doresc, deși veniturile sunt suficiente.

Mai multe sfaturi despre cum purtăm aceste discuții cu copiii șu cum le putem explica de ce nu își pot cumpăra tot ce își doresc, fără a crea frustrare puteti vedea în materialul video.

Articol susținut de BCR!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult