Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rate mai mari pentru posesorii de credite în euro. Ce soluții există pentru cei care nu-și mai pot plăti datoriile la bancă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care au credite în euro vor plăti rate și mai mari. Banca Centrală Europeană a anunțat din nou creșteri de dobânzi, în încercarea de frâna creșterile de prețuri.  

În același timp, și românii cu împrumuturi în lei vor simți o mică majorare a ratei, pentru că de săptămâna viitoare indicele IRCC crește ușor. Aflați mai multe la emisiunea iBani.

Din păcate, mulți dintre cei care au credite în euro cu dobândă variabilă au primit deja mesaje de la bănci că rata a fost iar majorată.

S-a întâmplat acest lucru după ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a majorat din nou cu 0,25 puncte procentuale dobânzile, care au ajuns la un nivel record. Dobânda cheie, care „dă tonul dobânzilor din piață” a ajuns la 4% pe an. Este deja a zecea majorare consecutivă, din vara anului trecut și până acum.

Asta duce bineînțeles la creșterea Euribor, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele cu dobândă variabilă în euro. Euribor la trei luni a ajuns la cel mai mare nivel din 2008 încoace. După ce a avut și valori negative, până în 2022, iată cât de mult a crescut acum, până la un nivel de aproape 4%.

Citește și
Bogdan Chiriţoiu
Băncile, suspectate de Consiliul Concurenței că împiedică clienții să refinanțeze la dobânzi mai bune. Băncile verificate

Sigur că toată lumea se întreabă acum cât mai cresc dobânzile. Vestea bună este că Banca Centrală Europeană a dat de înțeles că aceste majorări ar putea fi suficiente pentru a combate înflația, dar vor rămâne o perioadă la un nivel ridicat.

Credite cu dobândă variabilă

Ce înseamnă acest lucru pentru cineva cu un credit cu dobândă variabilă? O creștere mare a ratei.

Pentru un credit de 50.000 de euro, de exemplu, de la o rată 1.100 de lei pe lună, adică aproximativ 220 de euro, s-a ajuns la 1.800 de lei - 140 de euro în plus, adică peste 700 de lei.

Pentru cei care sunt în această situație și au probleme, nu mai pot plăti ratele, există câteva soluții. Din păcate nu pot face minuni, dar pot să mai scadă puțin ratele. În primul rând, pot să meargă la bancă să încerce să negocieze o dobândă mai bună. Depinde de la caz la caz, dar uneori băncile mai acceptă acest lucru.

Pot, de asemenea, să facă o refinanțare în euro sau în lei. Sunt bănci care au oferte pentru credite cu dobânzi fixe chiar și de 6%.

În cazul nostru, cu această soluție, rata ar scădea cu aproximativ 300 de lei. Dar cei care se gândesc la această soluție trebuie să ia în calcul și costurile pentru refinanțare, dar și faptul că o dobândă fixă este în general pe câțiva ani, timp în care dobânzile ar putea și să scadă, dacă inflația va coborâ suficient.

De aceea este bine atunci când avem un credit cu dobândă variabilă, mai ales dacă este vorba de unul pe 20-30 de ani, să urmărim în permanență evoluția dobânzilor și să facem schimbări din timp, astfel încât astfel de creșteri, care sunt inevitabile, să ne afecteze cât mai puțin.

Dobânzile pentru creditele în lei sunt de câteva luni cam la același nivel

De săptămâna viitoare o să mai vedem o creștere a indicelui IRCC în funcție de acest indice sunt calculate creditele mai noi în lei. Crește foarte puțin, de la 5,94%, la 5,96%, adică nu vorbim de o majorare semnificativă a ratei. Se apropie de robor, care este 6,4% în prezent.

Săptămâna viitoare BNR decide, din nou, ce se va întâmpla cu dobânda cheie, dar având în vedere că inflația a mai coborât, semnalele sunt că și dobânda cheie ar putea rămâne la același nivel. Însă, conducerea Băncii Naționale a zis în trecut că o scădere a dobânzilor am putea vedea abia anul viitor și vorbim de o scădere lentă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult