Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oana Bâra: “Ce e important de menționat este că până la finalul anului trecut, România primise net peste 60 de miliarde de euro fonduri europene. Dacă ne gândim, din 2007 până în 2023, și începând de acum până în 2030 putem accesa peste 80 de miliarde de euro. Deci diferența e destul de mare.”
Care sunt programele pe care le pot accesa antreprenorii
Oana Bâra: “Pe lângă fondurile europene clasice, în special politica de coeziune sau politica agricolă comună, sunt și o serie de surse noi de finanțare, respectiv PNRR, finanțat în cadrul mecanismului pentru redresare și reziliență, pentru care antreprenorii au putut deja să să depună cereri de finanțare, să își finanțeze proiectele. Ce este nou la PNRR este faptul că este construit pe doi piloni, atât partea de investiții efective și aici discutăm de surse atât pentru mediul privat, cât și pentru mediul public. Iar la cel de-al 2-lea pilon al PNRR-ului este cel legat de reforme și reformele sunt în special ale statului și poate de aici și imaginea de un program în special pentru pentru stat.”
La acestea se adaugă o serie de initiative europene noi, cum ar fi InvestEU, dar si programe naționale, ca start-up nation.
Care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmeze un antreprenor, pentru a accesa astfel de fonduri
Oana Bâra: “În primul rând, să-și definească foarte clar strategia de dezvoltare a afacerii, să știe unde este în prezent și unde vrea să ajungă peste un an, peste doi, peste 5 ani și abia apoi să înceapă să caute sursele de finanțare potrivite pentru strategia de dezvoltare a afacerii. Este foarte important ca informația să fie furnizată de o sursă de de încredere. Și eu mai glumesc așa și spun că cel mai ușor este să fie aprobat proiectul. După aia începe munca efectivă, adică implementarea.
Procedura nu este simplă, însă, așa că cei interesați pot apela și la bănci pentru a cere sprijin
“Îți dau un exemplu: sunt ghiduri ale solicitantului, cele oficiale, care împreună cu anexe pot să depășească 200 de de pagini. Noi am făcut următorul lucru: pentru fiecare program de de finanțare am pregătit o serie de mini-ghiduri practice pentru pentru antreprenori. Deci, practic, noi citim aceste 200 de pagini și le transcriem în maximum 10 pagini, aranjate frumos”, a mai spus Oana Bâra.
George SmartEU este o funcționalitate care oferă o experiență personalizată pentru orice antreprenor, client BCR, care poate afla simplu și rapid care sunt programele de finanțare disponibile pentru compania sa, pe baza criteriilor de eligibilitate.
În acest moment, sunt incluse 33 de programe de finanțare, iar aplicația este actualizată în timp real oferind acces la cele mai noi informații din zona de disponibilitate și accesare fonduri.
Programele de finanțare care sunt incluse în George SmartEU sunt încadrate în două mari categorii: instrumente financiare (scheme de garantare) și granturi (naționale sau europene).
Articol sustinut de BCR!