Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât câștigăm după un an dacă investim 5.000 de lei în depozite bancare și titluri de stat. Care este cea mai bună variantă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum inflația scade, și dobânzile la credite au rămas pe loc. Dar cele pentru depozitele bancare în lei au început să dea înapoi. Cu alte cuvinte, românii care economisesc și țin banii în bancă în depozit au parte de câștiguri ceva mai mici.

Cum e mai convenabil să economisim?

Irina Chițu, analist financiar, a fost invitată la iBani, emisiune realizată de Ștefana Todică, pentru a ne prezenta cele mai bune opțiuni de economisire.

Ștefana Todică: Așadar, am văzut o ușoară scădere a dobânzilor pentru depozite. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că și inflația de înapoi, nu?

Irina Chițu: ”Da. Avem față de anul trecut o inflație mai scăzută, dar totuși dobânzile putem spune că au rămas mărișoare atât la credite, cât și la depozite. Ce observăm la depozite, este că în ultimele luni e o tendință generalizată să scadă dobânzile la depozite în lei și să crească la euro. Și dacă ne uităm puțin ce se întâmplă, și banca centrală, adică Banca Națională, a păstrat aceeași dobândă-cheie în România, Banca Centrală Europeană o tot crește, a tot crescut anul acesta la euro, deci și dobânzile la euro sunt în creștere. Și se pare că vor mai crește, pentru că Banca Centrală Europeană și-a propus să fie 2% inflația - și este la cinci și - deci are de urcat.”

Ștefana Todică: Oricum, este mai convenabil să ținem bani în depozit decât să-i ținem pur și simplu în cont, dacă am reușit să adunăm ceva economii. Și, aici, avem o comparație pentru 1 an, dacă avem 5.000 lei, iată cum diferă câștigul.

Citește și
Panouri fotovoltaice
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice", în emisiunea iBani

Avem o comparație între titluri de stat și depozite bancare.

Aici sunt trei bănci și vedem că pentru titlurile de stat de tip Fidelis, dacă donăm sânge, aceasta este cea mai bună variantă, conform comparatorului bancar finzoom.ro.

Irina Chițu: ”Avem două instrumente, o dată titlurile de stat. Ce facem? Populația împrumută statul și primește o dobândă care este foarte generoasă, 7,25%, ținând cont că nici nu se impozitează câștigul din dobândă. Deci cât exact e procentul respectiv, atât este câștigul, în funcție de cât investești.

La donatorii de sânge este cu un punct procentual mai mare decât la titlurile de stat Tezaur. Sunt titluri de stat pe care le emite Ministerul de Finanțe în fiecare lună, pe când Fidelis ... cam trimestrial.

(...) Ce este în plus la Fidelis? De exemplu, cu donare de sânge, suma minimă este doar de 500 lei versus 5.000 lei în mod normal. Câștigul este mai mare la titlurile de stat. De ce?

Pentru că la titlurile de stat nu se plătește impozit, iar la depozite se plătește 10% din câștig. Și mai este un lucru, la depozit trebuie să ne uităm foarte atent și la comisioanele bancare, pentru că avem comisioane de cont curent ca să deschidem un depozit, care pot mânca foarte mult din câștigul din dobândă.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult