”Cadou” de vacanță de la Guvern. Cu cât se scumpește de la 1 iulie un plin de benzină sau motorină
Your browser doesn't support HTML5 video.
Guvernul a stabilit încă de anul trecut un calendar pentru majorarea accizelor pentru carburanți, astfel că, după cea din ianuarie, acestea vor fi din nou majorate de la 1 iulie.
De aceasta dată, creșterea se va simți un pic mai mult. Potrivit estimărilor, aceasta majorare de accize înseamnă un plus de 43 de bani pentru un litru de benzină și 40 de bani pentru un litru de motorină.
Dacă ne gândim la cât costă să facem plinul la mașină, de la 1 iulie ne-am putea aștepta la o scumpire de peste 20 de lei. De exemplu, pentru un plin de 50 de litri benzină, dacă luăm în calcul prețul mediu de acum, de aproximativ 7 lei, plinul ar fi de la 1 iulie în jur de 373 de lei - cu 21,5 lei mai mult decât acum.
Iar pentru motorină, care este mai scumpă acum cu aproximativ 10 bani pe litru, un plin ar putea fi de la 1 iulie 377 de lei.
E adevărat, însă, că în ultima perioadă prețurile carburanților au scăzut. Dacă undeva prin martie, aprilie motorina se apropia de 7 lei și 60 de bani, benzina era de asemenea peste 7 lei și 40 de bani, iată că a coborât în iunie sub 7 lei litrul de benzină, iar motorina un pic mai scumpă, cu o diferență între ele mult mai mică însă.
Recent, am mai avut parte de o scumpire, destul de mică însă - aici în ultimele zile.
Cu alte cuvinte, de la 1 iulie practic anulăm ieftinirile din ultima perioadă și revenim la prețurile din primăvară.
În grafic apare scumpirea din ianuarie, după ultima majorare a accizelor. Atunci însă prețurile au crescut mai puțin decât ne așteptam să fie creșterea de la 1 iulie, a fost sub 30 de bani pe litru.
Puteți economisi bani dacă folosiți Monitorul PrețurilorAceastă evoluție a prețurilor carburanților urmează evoluția prețului țițeiului, pe bursele internaționale. O ieftinire la începutul lunii iunie și apoi o corecție. Prețul a ajuns la peste 85 de dolari pe baril.
Așa cum știm, însă, prețul petrolului este doar o mică parte din prețul carburanților la pompă, pentru că aproximativ jumătate din preț este reprezentat de taxe și accize, iar în acest moment deficitul bugetar este destul de mare și este nevoie de bani la buget.
Dacă vreți să economisiți niște bani, nu uitați că puteți verifica și compara simplu prețurile carburanților online, pentru că știm că diferă destul de mult de la o benzinărie la alta.
Putem folosi de exemplu aplicația Monitorul Prețurilor, dezvoltată de Consiliul Concurenței, care conține prețurile actualizate în timp real de la majoritatea benzinăriilor mari din țară.
Putem să verificăm în orașul în care suntem și inclusiv pe traseu, dacă plecăm la drum lung.