Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are la dispoziție 6 miliarde de euro, bani europeni, ca să digitalizeze serviciile publice pentru cetățeni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape 70% dintre funcțiile publice din România ar putea fi automatizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Iar angajații nu vor rămâne fără slujbă, pentru că se pot ocupa mai eficient de relația cu cetățenii.

Statul a semnat acorduri cu mai multe companii pentru implementarea unor soluții de digitalizare, precum IBM, Microsoft sau Google. Deocamdată, țara noastră se află pe ultimele locuri la nivel european în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor.

Potrivit unui raport realizat de Google împreună cu autoritățile centrale, 54% din angajații din sectorul public din România folosesc instrumente de Inteligență Artificială pentru a-și ușura munca. Însă neoficial, doar 23% dintre instituțiile din acest sector au implementat soluții de Inteligență Artificială.

Autoritățile au la dispoziție 6 miliarde de euro, bani europeni, ca să implementeze soluții de digitalizare pentru a simplifica accesul cetățenilor la serviciile publice. Multe meserii din acest domeniu constau în centralizarea unor date, proces repetitiv care poate fi realizat cu inteligența artificială.

Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării: ”Avem în licitație foarte multe proiecte de peste 600 milioane de euro. Evident că o parte din timpul acelor oameni ar putea să fie direcționat spre alte servicii publice pe care să le ofere oamenilor. O parte mare din sarcinile pe care ei pot să le testeze astăzi vor putea să fie preluată și de noile tehnologii.”

Citește și
casatorie
Primele certificate de căsătorie digitală, emise la Starea Civilă Sibiu. Ce trebuie să facă mirii și nașii

Ela Moraru, country manager Google: ”Dacă implementăm inteligența artificială în administrația publică, vedem că funcționarii publici au de câștigat eficiență task-uri care pot fi luate din rutină și timp pe care putem să-l alocăm pentru acțiunea cu cetățeanul.”

Studiul complet Google “Potențialul adoptării inteligenței artificiale în administrația publică din România” poate fi descărcat de aici. La această adresă se găsește un infografic / rezumat al raportului pe România.

Inteligența artificială este pe cale să fie implementată și în sectorul medical în România.

Bogdan Ivan: ”Un program cap coadă paperless, printre care abilitatea bazelor de date cu procesarea automată a informațiilor de imagistică medicală de analize medicale și care automat să le asigure interoperabilitatea și cu alte spitale din întreaga lume pentru pacienții din România.”

Mai multe instrumente de inteligență artificială vor fi implementate și în cloudul guvernamental.

Autoritățile promit că, până la finalul lui 2026, cel puțin 60 de servicii publice vor fi accesibile în format electronic, direct pe telefonul mobil sau tabletă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult