Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima țară care va folosi inteligenţa artificială pentru a „prezice infracţiunile viitoare". De ce se tem experții

Autoritățile din Argentina au anunțat că intenționează să utilizeze inteligența artificială pentru a „prezice infracțiunile viitoare”, o măsură care, potrivit experților, ar putea amenința drepturile cetățenilor.  

Președintele Javier Milei a format, săptămâna aceasta, o unitate specială care va folosi inteligența artificială în securitatea națională care, conform legislației, va utiliza „algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele istorice privind infracțiunile și pentru a prezice infracțiunile viitoare”, notează The Guardian.

De asemenea, experții cred că noua instituție va utiliza programe de recunoaștere facială pentru a identifica „persoanele căutate”, să urmărească activitatea de pe rețelele sociale și să analizeze în timp real înregistrările camerelor de securitate pentru a detecta activitățile suspecte.

În timp ce Ministerul Securității a declarat că noua unitate va ajuta la „detectarea amenințărilor potențiale, identificarea mișcărilor grupurilor criminale sau anticiparea tulburărilor”, grupuri ca Minority Report au tras semnale de alarmă în ceea ce privește această decizie.

Experții se tem că anumite grupuri ar putea fi ținta unei supravegheri excesive din partea statului. În plus, există îngrijorări legate și de modul în care informațiile vor fi folosite și de cine ar putea avea acces la ele.

Citește și
Meta AI
Meta lansează Llama 3, modelul avansat de inteligență artificială care vrea să concureze cu „giganții” AI. Marele avantaj
Apar îngrijorări legate de drepturile omului

„Supravegherea la scară largă afectează libertatea de exprimare, deoarece încurajează oamenii să se autocenzureze sau să se abțină de la împărtășirea ideilor sau criticilor lor dacă suspectează că tot ceea ce comentează, postează sau publică este monitorizat de forțele de securitate”, a declarat Mariela Belski, director executiv al Amnesty International Argentina.

În același timp, Centrul argentinian de studii privind libertatea de exprimare și accesul la informații a declarat că astfel de tehnologii au fost utilizate în mod istoric pentru „profilarea cadrelor universitare, jurnaliștilor, politicienilor și activiștilor”, ceea ce, fără supraveghere independentă, amenință viața privată.

Milei a ajuns la putere la sfârșitul anului trecut și a promis că va avea o poziție dură în ceea ce privește combaterea criminalității. Potrivit Centrului de Studii Juridice și Sociale, ministrul său pentru securitate, Patricia Bullrich, ar încerca să reproducă modelul controversat al închisorilor din El Salvador, în timp ce administrația se îndreaptă spre militarizarea politicii de securitate.

O sursă din cadrul Ministerului Securității a declarat că noua unitate va lucra în conformitate cu cadrul legislativ actual, inclusiv cu mandatul Legii privind protecția informațiilor personale. Aceasta a adăugat că se va concentra pe aplicarea inteligenței artificiale, a analizei datelor și a învățării automate pentru a identifica modele și tendințe criminale în bazele de date ale Ministerului Securității.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult