Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră la nivel mondial. Inteligența artificială este folosită pentru diagnosticarea timpurie a unei boli necruțătoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alzheimerul a devenit o boală necruțătoare. În lume, la fiecare 3 secunde, cineva află că are această afecțiune.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au folosit inteligența artificială pentru a obține un diagnostic timpuriu, înainte de apariția primelor simptome.

Alison avea 50 de ani când i-au apărut primele probleme cu memoria. Șase ani mai târziu a fost diagnosticată cu Alzheimer.

Alison Gilderdale, pacientă: „Medicii îmi spuneau că sunt sănătoasă, în timp ce apropiații mei insistau că ceva nu e în regulă”.

Lucrurile sunt pe cale să se schimbe cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Citește și
Fotografii generate cu inteligența artificială, la evenimente. Soluția inovativă găsită de doi români
Fotografii generate cu inteligența artificială, la evenimente. Soluția inovativă găsită de doi români

Zoe Kourtzi, profesor de psihologie experimentală: „40% din cazurile de demență ar putea fi evitate sau evoluția bolii ar putea fi încetinită prin schimbarea stilului de viață. Dar această schimbare trebuie să aibă loc devreme. Dacă boala e diagnosticată târziu, creierul a suferit deja leziuni care nu mai pot fi tratate”.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat un algoritm cu ajutorul datelor culese de la 400 de pacienți britanici. Este vorba de imagini RMN și teste cognitive, folosite de specialiști pentru a diagnostica demența.

Zoe Kourtzi, profesor de psihologie experimentală: „Programul a învățat să indentifice schimbări recurente și să le asocieze cu diverse diagnostice. Prin urmare, își poate da seama dacă anumite schimbări din imaginile RMN laolaltă cu interpretarea testului cognitiv înseamnă că un pacient va dezvolta sau nu boala”.

Sistemul a fost testat cu succes pe 1.500 de pacienți din Marea Britanie, Statele Unite și Singapore.

Liz Yuanxi Lee, cercetătoare University of Cambridge: „Avantajul inteligenței artificiale e că poate detecta anumite detalii sau poate face legături între parametri de care omul nu este capabil. De exemplu, în aceste imagini pot exista modificări cu dimensiuni de doar câțiva milimetri pe care ochiul uman nu le poate detecta”.

Un diagnostic timpuriu înseamnă o șansă mai mare de încetinire a evoluției bolii, cu ajutorul medicației.

Thomas Moore, jurnalist Sky News: „Diagnosticarea timpurie a cazurilor de Alzheimer e cu atât mai urgentă cu cât pe piață ajung tratamente tot mai eficiente. Dar ele funcționează doar atunci când boala e depistată devreme. În prezent, majoritatea pacienților fie primesc un diagnostic târziu, fie nu sunt diagnosticați deloc”.

Peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență - cea mai întâlnită formă a bolii fiind Alzheimer, potrivit unor estimări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult