Drona autonomă, dezvoltată la Iași, care poate distruge alte drone kamikaze, precum cele folosite în război
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vedem că dronele sunt folosite inclusiv în războiul din Ucraina, iar resturi ale acestora au ajuns și în țara noastră.
De aici a pornit și ideea prof. univ. dr. ing. Dan Dobrea de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași. Împreună cu fiul său, Matei, au dezvoltat o dronă autonomă, care poate distruge alte drone kamikaze – precum cele folosite în război. Așa cum scriu și în programul înscris pentru AMD, este absurd ca în 2024 să distrugi drone de război de sute de dolari folosind rachete foarte scumpe.
Proiectul lor a atras atenția celor de la AMD, care i-au premiat în cadrul evenimentului „Advancing AI”. Ei au participat la categoria „Robotics AI”. Drona dezvoltată la Iași – destul de accesibilă, dacă ar fi produsă în masă – folosește puterea de calcul AMD și a fost antrenată să depisteze alte obiecte zburătoare într-un anumit perimetru. Odată ce le detectează, intră în ele pentru a le neutraliza.
Această dronă poate proteja doar un anumit perimetru, iar în apropierea granițelor unei țări, a unor obiective militare, turistice sau adunări de oameni, ar putea fi foarte eficientă.
Deocamdată, însă, drona este departe de a fi gata. Autonomia acesteia este încă limitată, la cel mult 10 minute, iar Matei trebuie să termine liceul și să promoveze cu succes examenul de Bacalaureat. Le-am promis, însă, că îi vom vizita din nou peste un an, pentru a vedea cum evoluează această dronă românească.