Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Valul de renovări” - programul prin care autoritățile locale din România ar urma să primească peste 1,4 miliarde de lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

În plină criză energetică, autoritățile își pun speranțele în fondurile europene pentru renovarea locuințelor, școlilor, spitalelor și clădirilor.

Prin „Valul de renovări”, așa cum se numește programul european, autoritățile locale din București, dar și din țară, ar urma să primească pentru început peste 1,4 miliarde de lei. Clădirile izolate termic vor avea un consum de energie mai mic, iar oamenii vor plăti mai puțin pentru facturi la iarnă. Puține primării s-au înscris însă în program.

Unele blocuri sunt construite în anii 68 – 70 și nu au fost reabilitate până acum. La unele etaje, proprietarii și-au izolat pe cont propriu fațadele. Alții au schimbat geamurile, însă pereții tot pierd căldură.

Locuitor: „Nu prea e căldură. Mai ales deasupra, eu stau la 4, deasupra e un frig. Crăpături au fost de la primul cutremur”.

78 de blocuri din Sectorul 4 sunt cuprinse în programul de renovare, iar autoritățile locale pot accesa până la 530 de milioane de lei, bani europeni. În valul de renovări și Primăria Capitalei are în plan să reabiliteze mai multe clădiri publice.

Citește și
spital
Secția de obstretică și ginecologie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, complet renovată

Corpurile A și B care aparțin Maternității Bucur urmează să fie reabilitate cu ajutorul fondurilor europene. În total, Primăria Capitalei ar urma să primească aproximativ 42 de milioane de lei pentru lucrări de consolidare seismică și reabilitare termoenergetică. Maternitatea Bucur este una dintre cele mai mari maternități din țară. Aici se nasc anual aproximativ 2 mii de copii.

Banii vor veni prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, iar aproximativ 10% din fondurile alocate României sunt destinate reabilitării imobilelor. Sunt finanțate integral lucrări la blocurile construite înainte de anul 2000.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Valul renovării vizează atât consolidarea școlilor, spitalelor, a instituțiilor publice, cât și eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe”.

Asociațiile de proprietari prin intermediul autorităților locale depun cererile de finanțare, în urma unor verificări energetice, la clădirile care urmează să fie reabilitate. Până acum au fost depuse peste 1500 de cereri, iar valoarea lor este dublă față de suma pusă la dispoziție de autorități. Primele cereri depuse vor fi finanțate. Reprezentanții asociațiilor de proprietari susțin că procedurile pentru accesarea fondurilor sunt greoaie și nu toate primăriile au fost interesate să demareze lucrări de renovare”.

Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari din România: „Procedurile sunt anormale, în tot mecanismul este implicată autoritătea publică locală, ceea ce nu este normal și nu este firesc, proprietatea este privată și eu decid ce vreau să fac, în cadrul acestui proiect. În prezent, asociațiile depun o cerere în baza unor proceduri. Altă problemă este că fondurile europene precizează renovare, renovare înseamnă să faci clădirea complet, ori la noi așa ceva nu s-a făcut până în prezent. O să facă un fel de reabilitate - punem polistiren pe fațadă și îl vopsim”.

România și-a propus să renoveze prin PNRR peste 4.300 de clădiri, din care cel puţin 1.700 de blocuri de locuinţe. În toată țara sunt însă peste 150 de mii de blocuri care au nevoie de reparații, conform Ministerului Dezvoltării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult