Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Volatilitate extremă pe bursele internaționale. Acțiunile japoneze cresc cu 10% după un picaj spectaculos

Acțiunile japoneze și-au revenit marți dimineață după prăbușirea de luni, într-un declin care a șocat piețele financiare globale.

Indicele Nikkei 225 a crescut cu până la 10% după ce a scăzut cu peste 12% în ziua precedentă.

Prăbușirea pieței de luni de la Tokyo a venit după a doua majorare a ratei dobânzii de către Banca Japoniei în 17 ani, ceea ce a determinat aprecierea yenului față de dolar, făcând acțiunile japoneze - și exporturile țării - mai scumpe pentru investitorii și cumpărătorii străini.

Acțiunile din SUA, Marea Britanie și Europa au scăzut de asemenea luni, din cauza temerilor că economia americană se îndreaptă spre o încetinire, scrie BBC.

Jesper Koll, director executiv al Monex Group Japan, a declarat că încă are încredere în acțiunile țării, în ciuda marilor scăderi de luni.

"Fundamentele Japoniei sunt solide, riscurile de recesiune sunt nule, iar liderii corporativi sunt hotărâți să crească rentabilitatea capitalului", a declarat el pentru BBC.

Acțiunile din Coreea de Sud și-au recăpătat și ele teren marți. Indicele bursier Kospi a crescut cu peste 4% după ce a scăzut cu 8,8% luni - cea mai proastă sesiune de tranzacționare de la criza financiară globală din 2008.

Principalul indice bursier din Taiwan a crescut cu peste 3%, după o scădere record de 8,4% luni.

Anterior, la New York, indicele tehnologic Nasdaq a deschis cu 6,3% mai scăzut, dar aceste pierderi s-au diminuat pe parcursul zilei, iar indicele a încheiat sesiunea în scădere cu 3,4%.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 3%, iar indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,6% până la sfârșitul tranzacționării de luni.

În Europa, CAC-40 din Paris și-a redus pierderile anterioare pentru a încheia cu 1,4% mai scăzut, în timp ce DAX din Frankfurt și FTSE 100 din Marea Britanie au pierdut aproximativ 2% fiecare.

Datele slabe privind ocuparea forței de muncă din SUA de vineri au stârnit îngrijorări cu privire la creșterea celei mai mari economii din lume. De asemenea, au alimentat speculațiile privind momentul și amploarea reducerii ratelor dobânzii de către Federația Federală.

"Piețele sunt foarte volatile în acest moment și probabil vor rămâne volatile până la decizia Fed din septembrie. Așadar, nu am exclude oscilații rapide în ambele direcții", a declarat Stefan Angrick, economist senior la Moody's Analytics.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult