Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cheltuielile românilor cu impozitele și taxele au crescut cu 387 de lei. Ce arată datele INS

Your browser doesn't support HTML5 video.

Veniturile românilor au crescut în primul trimestru din acest an cu 20%, dar în acelaşi timp cheltuielile s-au majorat cu 21 de procente faţă de anul trecut.

Cheltuielile românilor cu impozitele și taxele au crescut cu 387 de lei, în medie pe o singură gospodărie de anul trecut. Vorbim despre o majorare cu 67% a sumelor pe care fiecare familie le plătește statului. Asta arată datele oficiale de la Institutul Național de Statistică. Acestea mai dezvăluie că în timp ce veniturile unei persoane au crescut cu 20% într-un an, în medie, cheltuielile s-au majorat cu 21 de procente.

 Unii politicieni ne spun de ceva vreme că o ducem tot mai bine. Vineri, statistica oficială a publicat situaţia veniturilor şi cheltuielilor din Trimestrul 1 al anului. Veniturile au fost de 3873 de lei în medie pentru o gospodărie, cu peste 600 de lei mai mari faţă de veniturile din 2017, acelaşi trimestru. Dacă am avut aparent mai mulţi bani, am şi cheltuit mai mult. Cheltuielile au crescut uşor, mai abrupt decât veniturile. Pe ce dă o familie din România aceşti bani? Pentru asta avem nevoie de categoriile de cheltuieli - în stânga avem datele din 2017, în dreapta 2018. Pentru consum cea mai mare parte din sumă, în creştere cu 185 de lei în ultimul an.

Vedem că scad cu peste 40 de lei cheltuielile pentru investiţii şi producţie, adică cumpărarea sau construcţia unei locuinţe sau a echipamentelor de prin curte cu care am putea produce bunuri sau alimente. Şi iată că găsim aici o creştere uriaşă - de 387 de lei față de anul trecut.

965 de lei în total s-au dus pe impozite, taxe şi contribuţii - adică au ajuns la stat. Am putea spune că din banii pe care i-am câştigat în plus, peste 600 de lei, mai mult de jumătate i-am dat statului.

Şi ar mai fi ceva interesant - veniturile nu au crescut pentru toată lumea, aşa cum se tot anunţă. Veniturile persoanelor din familiile de salariaţi, cele de şomeri şi cele de pensionari au creşteri, dar în familiile de agricultori veniturile sunt mai mici cu 7,5% anul acesta față de anul trecut.

Găsiţi detalii în documentele atașate la finalul articolului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult