Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pensia medie la Pilonul II a ajuns, deja, la suma totală de 17.000 de lei. Cum se poate încasa fără a plăti impozit pe venit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru un sfert dintre românii care au pensie pilon 2 bătrânețea se anunță liniștită. Au adunat deja sume serioase în conturi, prin contribuția pe care o fac automat din salariu, lună de lună.

O persoană a ajuns deja la o jumătate de milion de euro.

8,2 milioane de români au bani în contul de pensie privată obligatorie. Fiecare are în medie peste 17.000 de lei.

Cel mai mult în cont are un român care a adunat 2 milioane și jumătate de lei, deci vorbim de un venit lunar foarte mare și o contribuție la pilonul 2 pe măsură.

De altfel, 70% din activele totale sunt deținute de numai un sfert dintre participanți, cei mai înstăriți, adică angajati foarte bine platiti. În schimb, 20% dintre participanți au în cont sub 1.350 de lei... semn că au lucrat și contribuit la pensia privată obligatorie doar o perioadă scurtă, dar sunt conturi și cu 1 leu.

Un angajat contribuie, în medie, cu 383 de lei la pilonul 2, bani care se retrag automat în fiecare lună din salariu. Dar contribuțiile medii lunare sunt mai mari acolo unde și salariile sunt mari. În București, 529 de lei, Cluj sau Timiș.

Citește și
bani
Surpriză de proporții la recalculare. Ce s-a întâmplat cu o pensie de 33.654 de lei stabilită pe bază de contributivitate

Suma totală adunată în conturi a ajuns la jumătatea anului la 143 de miliarde de lei, cu aproape o treime în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Contribuția lunară la pilonul 2 a fost majorată de Guvern de la 3,75% din salariul brut la 4,75%.

În prima jumătate a anului, 29.000 de oameni și-au retras banii. Au ajuns la vârsta pensionarii, dar au fost și cazuri de invaliditate sau deces. Banii pot fi scoși integral sau eșalonat în cel mult 5 ani. Cei mai mulți aleg prima variantă.

Mihai Bobocea, Asociația Pensiilor Administrate Privat din România: ”Este mult mai convenabil pentru participanți să solicite plata eșalonată, decât plata tuturor banilor deodată. Există acest plafon neimpozabil de 3.000 de lei lunar. Pentru primii 3.000 încasați ca venituri din pensii, asta înseamnă și pensia publică și pensia privată, nu se plătește impozitul pe venit de 10%.”

Banii virați automat din salarii sunt investiți de administratorii de pilon 2, în titluri de stat și, într-o mică măsură în acțiuni, cu un randament de 7,3% - peste inflație.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult