Ultima zi de depunere a Declarației unice s-a sfârșit tot cu cozi. Promisiunea lui Teodorovici
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deşi termenul de depunere a fost prelungit până marți, 31 iulie, sediile ANAF s-au aglomerat pe ultima sută de metri. Mulţi au ajuns la ghişeu pentru că nu au reuşit să depună hârtiile online, după ce site-ul ANAF a picat de mai multe ori. De la anul, însă, declaraţia va fi depusă doar pe internet, spune ministrul Finanţelor, asta deşi programul de modernizare a sistemul informatic riscă să devină un eşec.
''Înarmați'' cu hârtii, pixuri şi răbdare, cei care au ajuns la sediile ANAF în ultima zi de depunere a Declaraţiei unice au aflat că misiunea lor nu e simplă.
Bărbat: ”Deocamdată, nu reuşesc să pricep care e mecanismul. O să încerc pentru dăţile viitoare să fac online, chiar dacă o să transpir acasă.''
Declaraţia unică putea fi depusă online, dar site-ul ANAF a picat de mai multe ori în ultima perioadă.
Bărbat: ”Site-ul este blocat, ne invită să depunem clasic, la ghişeu. Sunt cozi, formularul trebuie să-l cumperi.”
Deși ar fi putut obţine o reducere de 5% a impozitului pe venit dacă depuneau Declaraţia unică online, mulţi au fost nevoiţi să ajungă cu hârtiile în braţe la ghişeele Anaf. Iar cei care nu au reuşit să depună sau să trimită declaraţia riscă o amendă de până la 500 de lei.
Cele mai recente date oficiale arată că doar o treime dintre cei care au depus Declaraţia au reuşit să o completeze pe internet. În total, un milion de români sunt vizaţi de acest formular. Este vorba despre cei care trebuie să-şi declare veniturile obţinute în afara salariilor - de exemplu, banii din chirii, agricultură şi profesii liberale.
Oamenii de afaceri spun că, în lipsa investiţiilor în sistemul informatic al ANAF, e greu de crezut că Declaraţia unică va putea fi depusă doar online, aşa cum îşi propun autorităţile începând cu 2019.
Florin Jianu, consiliul IMM: ”Trebuie să facem acest pas spre digitalizare, altfel vom pierde foarte mult din competitivitate.”
În proiectul de modernizare al ANAF, finanţat de Banca Mondială, "nu a fost făcut niciun progres pentru atingerea obiectivelor'', spun reprezentanţii instituţiei internaţionale. În aceste condiţii, spun oficialii Băncii, ''sunt motive puternice pentru o potenţială anulare a proiectului, dar o decizie finală va fi luată după finalizarea discuţiilor cu autorităţile române''.
Din cele 90 de milioane de dolari alocate de Banca Mondială, au fost cheltuite doar 21 de milioane şi - spunea chiar şeful ANAF - în general pe consultanţă.