TVA-ul în industria ospitalității ar putea crește de la 5% la 9%. Clienții restaurantelor ar putea suporta scumpirile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nota la restaurant va fi mai mare și dacă la masă comandăm băuturi carbogazoase, care conțin zahar. În cazul lor, TVA-ul ar putea ajunge de la 9 la 19%.
În acest moment, toate restaurantele și hotelurile funcționează cu TVA de 5%. Propunerea coaliției este ca taxa pe valoare adăugată să ajungă la 9 la sută. Creșterea ar putea fi acoperită de comercianţi şi de consumatori.
Clienții restaurantelor ar putea suporta scumpirile
Radu Dumitrescu, managerul unui restaurant: „Comerciantul nu poate suporta din buzunarul propriu aceasta scumpire, că nu are de unde. Tocmai de aceea, aceasta scumpire se va reflecta gradual, sau dintr-odată, în buzunarul oaspetelui din restaurant. Să mărim poate cu 1% acum, cu 1% peste o lună și cu 1%-2% mai târziu”.
Iată şi un exemplu: să spunem că nota de plată la un restaurant este de 105 de lei, cu TVA-ul actual, de 5%. Când va fi de 9%, am plăti, în total, 109 lei, dacă suma ar fi suportată în totalitate de client.
La care se adaugă şi scumpirea băuturilor carbogazoase cu zahăr. În cazul lor, coaliția de guvernare propune creșterea TVA-ului de la 9% la 19%.
Călin Ile, președintele HORA: „Este un curent de creştere a tarifelor în întreaga industrie a ospitalităţii, după doi ani de lipsă de activitate. Mai mult ca sigur că această creştere de TVA se va regăsi în preţurile pe care noi le practicam, care mai departe va duce şi la alimentarea acestei inflaţii cu care ne confruntăm. Reforma sistemului fiscal ar trebui să înceapă cu modul în care statul cheltuie banii, să lupte împotriva evaziunii fiscale și abia apoi să umble la modificarea sistemului fiscal”.
Reprezentanţii industriei hoteliere spun că le este greu să acopere ei în totalitate aceasta majorare, având în vedere problemele financiare prin care au trecut în doi ani de pandemie.
Roxana Cojocea, Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov: „Poate că ar fi mai bine să mărim salariile personalului decât să mai dăm la stat niște bani, în contextul în care impozitele pe salarii sunt foarte mari, iar noi nu ne putem ține personalul în țară dacă vorbim de salarizare, pentru că nu ne permitem să le oferim mai mult”.
Gabriel Roșca, manager de hotel: „Luăm în calcul să scumpim prețurile din toamnă undeva la 25%. Demersul acestui TVA, care pe noi nu ne ajută foarte mult, dar sperăm că se gândesc autoritățile și la noi să ne dea un TVA bun, să putem vinde şi să facem turism de calitate”.
Taxe mărite nu vor plăti doar cei din industria ospitalității. Companiile din domeniul jocurilor de noroc vor da și ele mai mulți bani la stat, impozitul urmând să ajungă la 40%. Inclusiv impozitul pe dividente ar urma să crească de la 5 la 8 la sută, iar acciza la alcool să ajungă la 20%.
O decizie finală va fi luată în următoarele zile, iar noile schimbări ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2023.
Sursa: Pro TV
Etichete: scumpiri , tva , industria ospitalitatii , restaurant
Dată publicare: 28-06-2022 21:02