Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Turcii își vând aurul și bijuteriile. ”Acum, totul decurge haotic”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lira turcească s-a mai înviorat puţin după mărirea tarifelor în cazul importurilor americane.

Un decret semnat de preşedintele Erdogan a crescut tarifele vamale cu 120 la sută pentru importurile de maşini, cu 140 la sută pentru băuturi alcoolice şi cu 60 de procente pentru tutunul neprelucrat.

Pe de altă parte, criza a forţat oamenii să vândă aurul şi bijuteriile.

Criza monetară se simte în buzunarele turcilor și unii dintre ei au trecut pragul caselor de amanet şi buticurilor de bijuterii pentru a face rost de bani.

Patronii spun că de la începutul săptămânii prețul aurului fluctuează foarte mult pe parcursul unei singure zile. Aşa că este multă incertitudine - atât pentru cei care vând, cât şi pentru cei care cumpără.

Citește și
Lire turcesti - AFP/Getty Images
Criza din Turcia amintește de falimentul Lehman Brothers. Planuri de salvare pentru bănci și companii

Bărbat: "Clienții nu cumpără nimic acum, doar vor să vândă, dar noi nu avem suficienți bani lichizi ca să cumpărăm aur. Piața nu cumpără aur de la noi, așa că noi cumpărăm de la clienții noștri la prețuiri foarte scăzute și, normal, cetățenii au de suferit. Am vrea că prețurile să se stabilizeze cât mai repede. Acum totul decurge haotic". 

Bărbat: "Prețurile cresc foarte repede. Vinzi un produs și în două minute prețul crește şi asta este foarte deprimant. Prin asta trecem de câteva zile. Astăzi parcă atmosferă a fost mai calmă, dar viitorul e o mare necunoscută."

Lira turcească a primit o grea lovitură după ce, acum o săptămână, Statele Unite au dublat tarifele în cazul importurilor de oţel şi aluminiu din Turcia. Măsură a fost răspunsul Washingtonului la refuzul regimului Erdogan de a elibera din arest un pastor evanghelist american, acuzat de terorism.

După ce și Turcia a impus, la rândul său, tarife vamale sporite la unele importuri din Statele Unite, lira a crescut cu trei procente - ajutată şi de măsurile menite să descurajeze speculatorii care încearcă să profite de slăbiciunea monedei turceşti.

Totuși, în ciuda acestei revigorări, lira turcească a pierdut, începând cu luna ianuarie, aproximativ o treime din valoarea sa în raport cu dolarul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult