Inflație de peste 80% în Turcia. Politica lui Erdogan de a stimula economia cu inflație a sacrificat puterea de cumpărare
Inflația anuală a accelerat pentru a 15-a lună consecutivă la 80,2% în august, în creștere de la 79,6% în iulie, potrivit datelor publicate luni de agenția de statistică a Turciei, citate de Bloomberg.
Turcia a reușit să mențină o inflație relativ stabilă, de o singură cifră, în perioada 2004 - 2016 însă politicile fiscale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, care au prioritizat creșterile economice și împrumuturile ieftine, în locul stabilității lirei și a stabilității prețurilor a determinat o explozie a inflației în prezent, potrivit sursei citate.
Un sondaj din august efectuat de banca centrală a constatat că respondenții anticipează o inflație de peste 24% următorii doi ani.
„Ne așteptăm la o inflație mai mare în următoarele luni”„Este puțin probabil ca creșterile să se fi încheiat. Ne așteptăm la o inflație mai mare în următoarele luni, pe fondul creșterii costurilor energiei și după ce banca centrală a redus ratele dobânzilor. Astfel, nivelul anual ar trebui să atingă un vârf în octombrie, înainte de a se retrage la 69% la sfârșitul anului”, a spus economistul Selva Bahar Baziki pentru Bloomberg.
Creșterea anuală a prețurilor alimentelor și băuturilor nealcoolice a fost de 90,3% în august, în timp ce inflația energetică a fost de 121,7% față de anul trecut. Totodată, prețurile de transport au crescut cu 117%, iar educația universitară, produsele farmaceutice și produsele proaspete au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri lunare ale prețurilor.
Cu toate acestea, oficialii turci nu s-au arătat a fi îngrijorați, considerând că aprecierea prețurilor este una temporară și dând vina pe invazia Ucrainei de către Rusia pentru provocarea unei creșteri globale a costurilor alimentelor și mărfurilor.