Tot mai multe țări își afișează deschis legăturile cu Vladimir Putin. Liderii lor spun că sunt ”doar afaceri”
Rusia încearcă să iasă din izolarea diplomatică impusă de UE și SUA, și caută să stabilească relații strategice dincolo de partenerii autocratici precum China, Coreea de Nord și Iran, a a declarat pentru Business Insider Sean McFate, profesor adjunct la Syracuse University Maxwell School of Citizenship and Public Affairs.
"Putin are în vedere națiuni strategice oscilante precum India, care se opune Chinei, dar face comerț cu Rusia", a adăugat el.
Miercuri, Putin s-a întâlnit cu premierul Maleziei, Anwar Ibrahim, în Rusia. Cele două țări urmau să discute o serie de probleme, inclusiv comerțul și investițiile.
Această întâlnire a avut loc după călătoria lui Putin în Mongolia, unde s-a întâlnit cu președintele Ukhnaagiin Khürelsükh. Mongolia, în calitate de membru al Curții Penale Internaționale, ar fi trebuit să-l aresteze pe Putin, care are un mandat de arestare împotriva sa.
Dar națiunea din Asia de Est a declarat că nu îl poate arunca pe Putin în închisoare, deoarece depinde de Rusia - un gigant al petrolului și gazelor - pentru securitatea sa energetică. "Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului mongol pentru Politico.
Explicația Mongoliei subliniază amploarea economiei Rusiei.
Potrivit Băncii Mondiale, Rusia ocupă locul 11 în lume și are un PIB anual de aproximativ 2 000 de miliarde de dolari. Deși economia Rusiei pălește în comparație cu PIB-ul de 27 400 de miliarde de dolari al SUA, Rusia este totuși un partener important pentru multe economii în curs de dezvoltare.
În special, Rusia este responsabilă pentru aproximativ o zecime din producția mondială de petrol, ceea ce o face un furnizor important de resurse. Înainte de invazia la scară largă a Ucrainei, cel mai mare partener comercial al Rusiei era Uniunea Europeană.
În ultimii doi ani, Rusia a reușit să se orienteze la aprovizionarea cu energie a Chinei și a Indiei, precum și a aproape tuturor celor care doresc să cumpere energie la preț redus, fie că este vorba de Sri Lanka, care se afla în colaps economic în urmă cu doar doi ani, sau de Turcia - membră NATO și aspirantă la aderarea la UE.
În timp ce unele țări, precum China și Vietnamul, au legături istorice cu Rusia, altele, precum India și Sri Lanka, au invocat, de asemenea, interesul economic personal pentru relația lor continuă cu Rusia - în special dacă se află și ele în situații dificile. Serik Zhumangarin, viceprim-ministru al Kazahstanului, a declarat luna trecută pentru Bloomberg că țara sa nu va mai "urma orbește sancțiunile" dacă restricțiile vor avea un impact asupra companiilor-cheie ale țării.
Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Kazahstanului înainte de începerea războiului. El a declarat că unele dintre sancțiunile împotriva Moscovei au afectat Kazahstanul mai mult decât Rusia, iar Occidentul nu a făcut nimic pentru a compensa națiunea din Asia Centrală.
La urma urmei, Rusia este o economie mare și integrată la nivel global, de care chiar și Uniunea Europeană încă încearcă să se decupleze. Chiar și China, care în 2022 și-a declarat prietenia cu Rusia ca fiind un parteneriat "fără limite", pare să fie acum mai dornică să prezinte relația în termeni mai pragmatici, de afaceri.
Chiar luna trecută, China a încadrat vizita vicepremierului Li Qiang în Rusia ca fiind una care caută "avantaje complementare și un potențial uriaș de cooperare practică" între Moscova și Beijing.