Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Închisoare până la 6 ani pentru patronii care nu le plătesc angajaților dările către sistemele de pensii și sănătate ori impozitele la buget. 

Asta prevede un proiect de lege, depus în procedură de urgență la Senat, chiar de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Opoziția susține că este o răzbunare la adresa companiilor private. Consultanții fiscali vorbesc însă despre penalizarea companiilor de stat, care au datorii imense la buget, care nu virează contribuțiile angajaților cu anii.

Pedeapsa cu închisoarea de la 1 an la 6 ani îi vizează pe patronii sau administratorii de companii care le rețin angajaților impozitul pe salariu și contribuțiile, dar nu le mai virează către stat în cel mult 30 de zile. Este vorba despre sume de peste 100.000 de euro.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, senator PSD: "Se aplică tuturor firmelor din România, și private și publice"

Citește și
Eugen Teodorovici
Teodorovici propune ca pensionarii să primească în avans un procent din creşterea pensiei prevăzută pentru 2021

Opoziția susține că ar fi vorba despre o răzbunare a lui Eugen Teodorovici.

Florin Cîţu, senator PNL :"Deocamdată este doar un proiect prin care Teodorovici se răzbună pe cei din sectorul privat și atât. Țineți minte că după 10 august chiar a acuzat companiile private că au trimis oameni la protest".

Consultanții fiscali spun însă că, dacă legea se va aplică tuturor, cele mai afectate vor fi companiile de stat.

Adrian Benţa, consultant fiscal: "Cred că este o măsură bună pentru că introduce o anumită disciplină în zona acelor operatori economici, mai ales a celor cu capital de stat, care pentru lungi perioade de timp, ani întregi, nu și-au plătit asigurările sociale sau impozitele pentru veniturile din salarii".

Dacă în trecut angajații cărora patronii le rețineau banii și le declarau contribuțiile, dar nu virau sumele la stat, nu erau penalizați la pensii sau la sănătate, în nouă lege a pensiilor de exemplu, sunt luate în calcul doar contribuțiile plătite. Adică anagajatul fără contribuții, pierde de fapt vechimea respectivă.

Cu toate acestea, consultanții cred că termenul de 30 de zile în care patronii sunt obligați să plătească dările angajaților ar putea fi prea scurt, mai ales dacă firma are probleme la încasare.

Adrian Benţa, consultant fiscal: "Plata din ultimii ani ne arată că Guvernul a întârziat plățile din lunile noiembrie-decembrie în mod intenționat pentru a ține deficitul bugetar sub control. Or ne aflăm în situația în care o companie nu încasează chiar de la statul român la scadență sumele care i se cuvin. Și atunci trebuie găsită o situație care să spună foarte clar că această cauza nu este una de pușcărie pentru administratorii firmei respective".

Ministrul Teodorovici susține că datoriile vor putea fi și compensate.

Eugen Teodorovici: "Dacă statul are de plătit o sumă unei firme, iar firma vine la scadență și trebuie să plătească acele contribuții la buget, atunci se pot compensa".

Proiectul de lege ar putea trece prin Parlament până la finalul anului. Acesta nu vizează în niciun fel angajaţii, potrivit specialiştilor.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult