Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Taxa pe flatulență”. Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de animalele lor

Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile și porcii lor începând din 2030, conform unei noi propuneri a guvernului danez.  

Ministrul impozitării, Jeppe Bruus, a declarat că sistemul urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării nord-europene cu 70% până în 2030.

"Vom face un mare pas înainte pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045", a declarat Bruus, potrivit Euronews, adăugând că Danemarca "va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură". El speră că și alte țări îi vor urma exemplul.

Acordul a fost încheiat luni între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții agricultorilor, ai industriei și ai sindicatelor.

Crescătorii de animale danezi vor fi taxați cu 300 de coroane (40,2 EUR) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 EUR) până în 2035.

Citește și
îngrășăminte
Metoda pe care au găsit-o agricultorii români pentru a scăpa de dăunători, fără a folosi îngrășăminte chimice și pesticide

Cu toate acestea, datorită unei deduceri de 60% din impozitul pe venit, costul real pe tonă va începe la 120 de coroane (16 EUR) și va crește la 300 de coroane (40,2 EUR) până în 2035.

Taxa trebuie să fie aprobată de parlamentul cu 179 de locuri, Folketing, dar se preconizează că va fi adoptată în urma consensului larg.

Măsura vine după luni de proteste ale fermierilor din întreaga Europă împotriva măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice și a reglementărilor care, spun ei, îi duc la faliment.

Societatea daneză pentru conservarea naturii, cea mai mare organizație pentru conservarea naturii și a mediului din Danemarca, a descris acordul fiscal drept "un compromis istoric".

"Am reușit să ajungem la un compromis cu privire la o taxă pe CO2, care pune bazele unei industrii alimentare restructurate - și de cealaltă parte a anului 2030", a declarat șefa acesteia, Maria Reumert Gjerding.

Taxa urmează să fie aprobată în Folketing, sau parlament, cu 179 de locuri, și se așteaptă ca proiectul de lege să treacă.

Conform celor mai recente date de la Statistica Danemarcei, în iunie 2022 existau 1,4 milioane de vaci în țara scandinavă. O vacă daneză tipică produce aproximativ 6 tone metrice de echivalent CO2 pe an.

Danemarca, care este un mare exportator de lactate și carne de porc, va impozita și porcii, însă vacile produc emisii mult mai mari.

Deși dioxidul de carbon primește de obicei mai multă atenție pentru rolul său în schimbările climatice, metanul captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură pe o perioadă de 20 de ani, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

Creșterea animalelor este responsabilă pentru aproximativ 32% din emisiile de metan provocate de om, conform Programului ONU pentru Mediu.

Noua Zeelandă a adoptat o lege similară cu cea a Danemarcei în 2022, dar legislația a fost recent eliminată în urma reacțiilor negative din partea sectorului agricol, iar guvernul a schimbat mâinile în 2023.

Noua Zeelandă a declarat că va exclude agricultura din sistemul său de comercializare a emisiilor în favoarea explorării altor modalități de reducere a metanului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult