Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țările europene cu cel mai mare salariu mediu brut pe oră. România este mult sub media Uniunii Europene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu aproximativ două milioane de angajați plătiți la nivelul salariului minim, firmele din România au printre cele mai mici costuri cu forța de muncă din Uniunea Europeană.

Suntem la coada clasamentului, alături de vecinii bulgari, potrivit datelor Eurostat. Salariile înregistrate oficial reflectă structura economiei românești, bazată în mare parte pe angajați care lucrează în domenii slab plătite sau muncesc fără acte. Potrivit datelor, aproape o treime din economie nu contribuie direct la buget cu taxe și impozite.

Cu un salariul mediu brut orar de numai 11 euro, țara noastră este mult sub media Uniunii Europene. Sigura țară aflată mai jos este Bulgaria, cu 9,3 euro pe oră. Potrivit Eurostat, cele mai mari salarii sunt în Luxemburg, cu o medie de 53,9 euro pe oră, urmează Danemarca și Belgia. În Italia, unde lucreaza foarte mulți români, costul orar mediu cu forța de muncă a fost 29,8 euro, iar în Spania, 24,6 euro.

Statisticienii au luat în calcul salariile din firmele cu cel puțin zece angajați.

Oana Munteanu, director PwC: „Noi avem o pondere mare de populației care lucrează în retail în zona comercială în zona de HoReCa, în zona aceasta este foarte greu să ai salarii mari, este vorba de zone care presupun cercetare și dezvoltare, ingienieri, tehnologie avem și astfel de servicii în economie, dar ponderea lor este mică”.

Citește și
ora de vara, ceas
Ora de vară 2024. Cum se schimbă ceasurile și când devine ziua mai lungă anul acesta

În prezent, avem peste 1,8 milioane de salarați plătiți la nivelul salariului minim pe economice, adică 28% din totalul contractelor de muncă.

Doru Șuseală, specialist resurse umane: „Este și un fenoment privind plata la gri – sunt convins că sunt multe companii care din cauza fiscalității ridicate folosesc un sistem de plată cu două componente – există un salariu oficial și un plic cu bani scosi sub forma unor dividente care sunt taxate un pic mai puțin”.

Potrivit studiilor recente, țara noastră are numeroși oameni de vârstă activă care nu au un loc de muncă declarat.

Bogdan Badea, specialist resurse umane: „În momentul în care angajezi o bonă și mai trebuie să plătești zeci de procente dacă e să ne uităm la un angajat normal – evident tu ca persoană fizică chiar vrei să intri în legalitate cu o bonă, vei fi descurajat masiv, la fel și cu acea muncă la gri”.

Importante sunt și calificările pe care le au angajații. Mare parte din sarcinile celor plătiți prost sunt repetitive și productivitatea este scăzută. Doar 18 la sută dintre firmele din țara noastră investesc în educație profesională pentru angajați. În Vest procentul este de peste 80 la sută.

Și infrastructura joacă un rol important în costul final pe care firmele îl au cu angajații. Odată ce rețeaua de drumuri și autostrăzi este bine pusă la punct – investitorii sunt atrași, iar zonele se pot dezvolta generând noi locuri de muncă, oameni calificați și salarii bine plătite. Așa se explică de altfel și diferențele între regiunele țării. Potrivit datelor, doar în București și în alte trei județe, angajații primesc un salariul mediu net de peste 5 mii de lei pe lună.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult