Surse: Specialiștii FMI recomandă modificarea legii pensiilor. România nu se va încadra în ținta de deficit bugetar
După ce au analizat draftul legii, din 8 noiembrie, FMI ar fi transmis către Ministerul Finanțelor un răspuns în care arată că - „cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 plus 1% din PIB începând cu 2025. Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului care nu coincide cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, prag stabilit de Comisia Europeană.
Astfel, pentru că România nu atinge ținta stabilită de FMI, se recomandă reconsiderarea legii.
Legea pensiilor a fost adoptată joi de Guvern, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există "nu vreau" sau "nu pot" atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!", a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
La începutul şedinţei de Guvern, şeful Executivului a anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile.
El a subliniat, în debutul reuniunii, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.