Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Salariul mediu net a crescut față de anul trecut. Cât câștigă un angajat din mediul privat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Angajații din hoteluri, industrie și comerț, au avut în medie, anul acesta, cele mai mari creșteri de salarii, din mediul privat. Au câștigat cu 10 % mai mult față de 2018, potrivit unui studiu. De la anul însă, majorările s-ar putea înjumătăți.

Cele mai mari salarii le primesc managerii, avocații și IT-iștii.

Cele mai mari creşteri au fost pentru cei care lucrează în hoteluri, plus 14% faţă de anul trecut.

Salarii cu peste 10% mai mari au şi cei care lucrează în industrie, leasing şi comerţ, potrivit studiului Paywell.

Surprinzător, şi cei necalificaţi sau slab calificaţi, au fost plătiţi cu 10% mai mult din cauză că patronii au găsit tot mai greu muncitori.

Practic, în mediul privat, salariul a crescut în medie cu 9,4% anul acesta faţă de 2018. Aşa s-a ajuns la un salariu net de 3500 de lei. Diferenţele intre regiuni sunt însă foarte mari.

Citește și
Dan Barna
Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim

Zona Bucuresti-Ilfov conduce în topul câştigurilor, cu un salariu mediu net de 4.800 de lei, cu mult peste judeţele clasate pe locurile următoare: Timiş, Cluj şi Braşov. Cele mai mari salarii le primesc cei care lucrează în departamentele de management, strategie, avocaţii şi IT-istii, în medi peste 6.000 de lei net.

Oana Munteanu, reprezentant PwC: „Ultimii 2-3 ani au fost marcaţi de o creştere a deficitului forţei de muncă, creşterile salariale în sistemul public au fost semnificative şi la fel creşterea salariului minim - toate au pus presiune pe mediul privat''.

Pentru angajaţi, nu contează doar creşterile salariale, ci şi beneficiile extrasalariale, altele decât tichete cadou şi bonusuri, arata studiul. Vor zile de concediu în plus, program de lucru flexibil şi locuri unde se pot relaxa chiar la locul de muncă.

Roxana Stana, specialist recrutare: „Pentru ei contează şi partea financiară, ce salariu au, dar în aceeaşi măsură şi beneficiile flexibile pe care le au, doresc foarte mult să aibă un program care să le asigure o balanţă foarte bună de timp petrecut la muncă şi cel în familie, avem sesiuni de stretching, sesiuni cu psihologul, avem masaj la birou şi programe oferite copiilor angajaților.''

Mădălin Vamvu, manager pieţe de capital: „Ora flexibilă la care putem ajunge la birou, fiind nevoit să las copilul la grădiniţă, este esenţială pentru mine. Cel mai îndrăgit beneficiu de către colegi este posibilitatea de a lucra de acasă, acest lucru îl fac aproximativ 40% dintre colegi zilnic.”

Pentru anul viitor, patronii estimează creşteri de peste 5% doar în câteva sectoare - comerţ, farmaceutic şi financiar-bancar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult