Studenții se plâng de modul în care îi tratează angajatorii. Reacțiile lor la un târg de joburi
Your browser doesn't support HTML5 video.
De pildă, la un târg de cariere organizat la Iaşi, viitorii ingineri au testat piaţa muncii. Au fost interesaţi de mediul de lucru, posibilităţi de avansare şi salariu, însă prea puţini au primit rasunsurile pe care şi le doreau.
Studentă în anul 4 la Ingineria Mediului, Georgiana îşi caută o slujbă la târgul organizat la Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi. De la reprezentanţii unei companii care se ocupă de întreţinere în domeniul feroviar a aflat câteva informaţii destul de vagi.
”Contractul de muncă şi perioada de proba 3 luni. Si capitolul financiar? Nu putem da detalii de la început. Perioada de practică de trei luni presupune acomodarea.”
Reprezentanţii companiei recunosc că este dificil să-i atragă pe tineri, dar nici nu vor să le dea prea multe detalii de la primul interviu.
Paula Catargiu, şef serviciu resurse umane: Depinde de opţiunea fiecăruia Reporter: Cu ce sunt atraşi? Paula Catargiu, şef serviciu resurse umane: Sunt pachete personalizate.
La următoarea încercare Georgiana află că firma respectivă oferă şi internship-uri plătite, dar nu i se spune şi cât poate câştiga un student.
”Internship-ul durează un an. Prima etapă e de la 6 luni, training-ul. Ați spus că internshipul este plătit, aţi putea spune şi o sumă? Se discută după interviu.”
Georgiana, studentă anul 4: "Cred că mai au de lucrat la partea de deschidere. Am fost puţin dezamăgită de răspunsul lor."
George, student în anul 3 la Construcţii de Maşini, este decis să plece în străinătate. Vrea să acumuleze însă şi câţiva ani de experienţă în ţară. Interesat de un salariu de la care ar putea porni într-o companie în domeniul auto şi el a rămas dezamăgit de răspunsuri.
George, student anul 3: "În ţară se trece pe ideea te contactăm noi după un interviu. În afară te trece direct pe linia de producţie, vede ce poţi să faci"
La o altă companie din industria echipamentelor electrice, George este curtat cu promisiunea unui salariu de bază, plus bonusuri. Nici aici însă nu află nimic despre salariu.
”Încercăm să implicăm toţi angajaţii în proiecte interne: dezvoltare de produs, prototipuri, produse noi. Si salariu de început sau bonusuri? Se pleacă de la un nivel standard şi sunt şi alte beneficii: tichete de masă, prime paşte, Crăciun.”
Specialiştii în resurse umane spun că majoritatea angajatorilor nu sunt încă pregătiţi să facă faţă ofertelor primite de tineri în străinătate. Mai mult, chiar şi la târgurile de recrutare, candidaţii nu află cu ce salariu ar putea începe.
Gina Macare, specialist resurse umane: "Aspectul financiar este foarte important, alături de timpul liber. Este un element important pentru orice persoană să ştie cam care este venitul pentru că sunt costuri, chii, pentru că vorbim şi de un oraş universitar."
În aceste condiţii, nu e de mirare că jumătate din tinerii români se văd lucrând în alte ţări, potrivit unui studiu făcut de mai multe universităţi europene.
Iar datele Institutului Naţional de Statistică arată că din facultăţile noastre ies anual peste între 30 şi 40 de mii de ingineri, care alături de IT-iști sunt cei mai căutaţi pe piaţa muncii la noi, dar mai ales în strainătate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!