Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul român a plătit pensie anticipată de aproape 5 milioane de lei unor persoane care nu ar fi avut acest drept

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statul român a plătit pensie anticipată în valoare de aproape 5 milioane de lei unor persoane care nu ar fi avut acest drept.

Zeci de oameni ar fi fost ajutați de un fost candidat la Primăria Sectorului 3 să-și completeze dosarele cu un certificat de handicap fals, care îi scutea de cotizație pentru 15 ani de muncă. Unii dintre falșii pensionari au fost racolați chiar de pe holurile caselor de pensii, după ce dosarele lor fuseseră respinse.

Corneliu Ștefan este principalul suspect și liderul grupării care falsifica certificate de încadrare în grad de handicap, spun anchetatorii. În 2020, el a candidat la funcția de primar al Sectorului 3 și a promis creșterea calității vieții persoanelor încadrate în grad de handicap prin suplimentarea bugetului lunar pentru întreținere personală.

Acum, polițiștii îl acuză că, din 2019, a ajutat peste 60 de persoane să prejudicieze statul român cu aproape 5 milioane de euro, primind pensii necuvenite.

Corneliu Stefan ar fi început cu rudele, prietenii și cunoștințele sale care aveau ceva vechime în muncă și doreau să se pensioneze însă nu îndeplineau condițiile necesare, așa că bărbatul le-a falsificat certificatul de încadrare în grad de handicap pe care oamenii l-au depus la dosarul de pensionare anticipată. La percheziții polițiștii au găsit la el acasă 6 ștampile cu diferite parafe medicale, pe care Corneliu Ștefan le-ar fi folosit să valideze actul care i-a pensionat pe suspecți și cu 15 ani mai devreme.

Citește și
Romgaz și Nuclearelectrica investesc jumătate din profit, a decis Guvernul. Primul pas spre independența energetică
Statul român, interesat să cumpere de la americani prima nouă exploatare offshore de gaze din Marea Neagră

Ofițer Combaterea Criminalității Organizate: "S-au efectuat 46 de perchezitii. S-au găsit bani, imprimante, carduri, acte false...".

Suspecții au profitat de o vulnerabilitate în procedura de obținere a pensiei anticipate. Beneficiarii depun la dosar un simplu formular care conține concluziile și parafele unei comisii de evaluare, însă autenticitatea actului nu poate fi verificată de funcționarul casei de pensii, care oricum are un volum mare de muncă. Suspecții din acest caz susțineau că si-au pierdut in totalitate capacitatea de munca, suferind de boli grave ale rinichilor sau sângelui, dar sunt capabili să se îngrijească singuri. Așa că nu făceau demersuri pentru a primi și alte beneficii cum ar fi un însoțitor.

Anchetatorii urmează să sesizeze casele de pensii pentru ca acestea să sisteze plățile efectuate până în acest moment. Abia la finalul unui proces, instanța va putea dispune și recuperarea prejudiciului de la cei peste 60 falși pensionari care au păgubit statul român cu aproape 5 milioane de lei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult