Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul a acumulat restanțe de peste un miliard de lei la furnizorii de energie. Ce spune ministrul Finanțelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au ieftinit gazele și electricitatea, așa că prețurile plafonate s-ar putea modifica după o nouă schemă. Până una alta, statul a acumulat restanțe la furnizorii de energie.

Acum le datorează peste un miliard de lei, în condițiile în care Guvernul a decis vineri să suspende angajările, să blocheze achizițiile de mașini și să reducă din cheltuieli cu 10%, pentru o economie la buget de 5 miliarde de lei.

Revizuirea actualei scheme de plafonare, care teoretic este valabilă până în primăvara lui 2025, este necesară pentru că prețurile au scăzut în ultimele luni atât la gaze, cât și la electricitate, spune ministrul Finanțelor. Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Cred că este necesară o reanalizare a schemei și adaptarea ei la prețurile de acum, adică trebuie să înțelegem că acum avem un preț al energiei scăzut.” La gaze există deja oferte pe piață sub plafonul de 0,31 lei/kWh. La electricitate, la prețurile actuale ar putea aparea o modificare doar la nivelul maxim, de 1,3 lei/kWh aplicat celor care consumă mult, peste 300 kWh. Asta înseamnă că pentru unele categorii prețurile ar putea sa nu mai fie compensate, partial sau total. Cert e că acum statul nu ține pasul cu plățile către furnizorii de energie. Corina Murafa, specialist energie, membru Consiliul Economic și Social: „Statul pur și simplu nu are suficient de mulți bani cât compenseze pentru toată lumea. Trebuie revizuită plaja de beneficiari sau trebuie poate un procent mult mai mic de kilowatti compensați pentru mai multe persoane, un soi de minim necesar energetic, iar în rest consumatorii să-și acopere restul, dar cel mai bine e să se identifice consumatorii și întreprinderile vulnerabile și să protejate prin acest sistem doar acestea.” Prin schema de plafonare, statul ar trebui să acopere diferența între costul real al energiei și gazelor și plafonul impus. Statul este acum dator cu 1,3 miliarde de lei furnizorilor de electricitate și gaze pentru schemele de plafonare. Unii dintre ei își așteaptă de câteva săptămâni sau chiar luni banii. Dacă nu vor fi suficienți pentru acoperirea restanțelor, guvernul speră să umple golul din banii pe care i-ar încasa din taxa de solidaritate. Numai de la OMV Petrom, de pildă, Guvernul așteaptă să primească circa 300 de milioane de euro, dar asta se va întâmpla abia în iunie.

Discuția despre o nouă schemă de plafonare vine după ce Guvernul a adoptat o ordonanță prin care spune că va face economii de 5 miliarde de lei la buget. Măsurile prevăzute sunt suspendarea angajărilor la stat, cu excepția celor din sănătate și educație, reducerea cu 50% a numărului de consilieri din cabinetele demnitarilor și stoparea achizițiilor de mașini. Asta în vreme ce ministerele vor avea o limită lunară de cheltuieli. Toți banii consumați suplimentar vor trebui aprobați de Guvern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult