Speriați de căderile masive de pe burse, investitorii au prăbușit criptomonedele, dând o gaură de 367 mld dolari în 24 de ore
Piaţa criptomonedelor a scăzut începând de duminică cu 367 miliarde de dolari, trasă în jos de declinul bitcoin şi ethereum.
Scăderea preţurilor cripto a dus la lichidări de peste 1,13 miliarde de dolari pe pieţele de instrumente derivate, arată datele Coinglass, informează News.ro.
Vânzările de pe piaţa cripto au coincis cu o scăderemai largă a acţiunilor de pe pieţele din Asia-Pacific. Indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu peste 12%, extinzând pierderile care au început săptămâna trecută, după ce Banca Japoniei a anunţat că îşi va majora rata dobânzii de referinţă la cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani.
A fost cea mai proastă zi pentru index de la prăbuşirea din ”Lunea Neagră”, produsă în 1987.
În SUA, indicele Nasdaq a scăzut cu 3,4% săptămâna trecută, intrând în teritoriu de corecţie, consemnând cea mai proastă perioadă de trei săptămâni a indicelui concentrat pe tehnologie din septembrie 2022, când piaţa era în cădere liberă.
Acţiunile Amazon şi Nvidia au contribuit la scăderi.
Contractele futures pentru acţiuni au indicat o zi de luni sumbră.
BNR: Mirajul banilor nemunciți este mare dar și riscurile sunt imenseCriptomonedele nu sunt (suficient) reglementate și nu se supun legilor de siguranță financiară, ceea ce le face volatile. Economiștii le recomandă celor care vor să cumpere monede digitale să investească doar suma pe care sunt dispuși să o piardă, nu bani de care au nevoie să traiască. BNR a atras în repetate rânduri atenția că aceste monede sunt speculative și riscante și că achiziționarea lor trebuie tratată cu multă atenție.
Mai mult, Eugen Rădulescu, unul dintre cei mai reputați directori din cadrul BNR, (fost președinte al CEC Bank, cel care a pornit valul de reforme la banca de stat), actual consilier al guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu, a descris recent pe site-ul de opinii al Băncii Naționale piața de cryptomonede și îmbogățirea din ele drept un miraj, pe fondul unei propagande bine-gândite.
„Cum poți să iei bani de la alții, fără ca tu să muncești? De exemplu, joci la loterie. Unul din câteva milioane de jucători câștigă foarte mulți bani, pe care i-au dat, de bunăvoie, ceilalți participanți la joc. “Sută la sută dintre cei care au câștigat au jucat” – o excelentă reclamă de la o loterie, care îi incită pe cei cu spirit de aventură să cumpere unul sau mai multe bilete la loterie, în speranța că vor fi între cei… sută la sută! De fapt, probabilitatea de câștig este infinitezimală, iar câștigul este doar redistribuirea unei părți din costul biletelor de loterie (restul fiind costuri de administrare a loteriei, profituri și impozite). Dar mirajul câștigului fără muncă este foarte mare", a scris, recent, Rădulescu.
Sursa: News.ro
Etichete: BNR , bitcoin , criptomonede , ethereum , myimpact
Dată publicare: 05-08-2024 17:49