Românii vor fi și mai săraci în 2024. Avem cele mai mici prețuri, dar și cea mai scăzută putere de cumpărare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deloc surprinzător, în condițiile în care și veniturile sunt mai mici ca în alte țări, iar inflația care a tot crescut a dus prețurile la alimente, băuturi sau îmbrăcăminte aproape la nivelul celor din restul Uniunii.
Trist este că puterea noastră de cumpărare va scădea și anul acesta, sunt de părere economiștii.
Potrivit Eurostat, prețurile din România și Bulgaria sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.
Studiul arată că bunurile și serviciile pe care un european dă, în medie, 100 de euro, pentru un român costă doar 59 de euro. Tot atât și pentru un bulgar, în timp ce un polonez dă 61 de euro.
Pe de altă parte, cele mai mari prețuri sunt în Danemarca, acolo unde aceleași bunuri și servicii costă 149 de euro. Aproape tot la fel de scump este și în Irlanda ori Luxemburg.
Însă nu toate prețurile sunt mici la noi. Dacă ne uităm la alimente și băuturi, haine ori încălțăminte, se apropie de cele din restul Uniunii. În schimb, dăm mai puțin pentru transport, ieșirile în oraș și întreținerea locuinței.
Este clar că puterea de cumpărare a românilor va scădea și în 2024Chiar dacă viața este mai ieftină la noi, puterea de cumpărare e printre cele mai scăzute din Uniune, pentru că și veniturile sunt mici. Studiul Eurostat arată, de pildă, că suntem la coada Uniunii Europene în ceea ce privește Produsul Intern Brut pe locuitor, cu un procent de 76% din medie.
Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică: ”Determinant până la urmă nu este atât nivelul prețurilor, cât cel al veniturilor, este mult mai important să câștigi mult și să îți permiți să cheltui mai mult”.
Eurostat a adunat datele din toate țările la nivelul anului 2022, un an cu inflație ridicată, la fel ca 2023.
Radu Ciobanu, profesor de finanțe la ASE: ”În perioade cu inflație ridicată și totodată cu dobânzi la credite ridicate, avem inevitabil o scădere a puterii de cumpărare. Românii care sunt îndatorați, plătesc mai mult pentru creditele contractate și asta înseamnă automat că în bugetul personal vin mai puțini bani pentru bunuri și servicii”.
Este clar că puterea de cumpărare va scădea și în 2024. La finalul lui 2023, România era în topul statelor cu cea mai mare inflație din Uniune.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana , romania , preturi , eurostat , putere de cumparare , scazut , mici
Dată publicare: 19-01-2024 19:16