Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scad ratele la credite pentru românii care au împrumuturi calculate în funcție de ROBOR. Ce se întâmplă cu IRCC

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ratele la credite scad din ianuarie pentru românii care au împrumuturile calculate în funcție de ROBOR, pe când cei care se raportează la celălalt indice, IRCC, mai au de așteptat reducerea până la 1 aprilie.

La un credit Prima Casă, de exemplu, rata poate scădea și cu peste 10% în cazul ROBOR, au calculat specialiștii bancari.

În ultimii 2-3 ani au fost, însă, mai câștigați cei care au ales indicele IRCC.

Anul a început cu o veste bună pentru cei care au credite cu dobânzi variabile, calculate în funcție de ROBOR. Acest indice a scăzut la 6,22%, una dintre cele mai reduse valori din ultimii doi ani.

Irina Chițu, director comparator bancar: „Tendința este de scădere pentru că băncile au bani - nici n-au mai dat atâtea credite. Pentru un credit prima casa, la un 250.000 de lei pe 30 de ani, avem o rată scăzută cu 11 față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Astfel, anul trecut, rata era de 2.115 lei, pentru că ROBOR era de peste 7,5%. Cum ROBOR a scăzut la 6,22%, rata devine 1873 de lei, adică s-a redus cu 242 de lei.

În toamna lui 2022, ROBOR ajungea la nivelul record din ultimul deceniu de peste 8,2%. Specialiștii spun că dobânzile sunt legate de inflație, care a început să scadă.

Adrian Codirlașu, analist financiar: „Inflația probabil va ajunge inapoi către 8% si va scădea gradual până la 5-6%. BNR probabil în semestrul 2 va începe ciclul de reducere a retalor de dobândă, atunci vom vedea o reducere semnificativă a ROBOR, sub 6%”.

Cei care au credite calculate în funcție de IRCC, indicele folosit la împrumuturile date după vara lui 2019, mai au de așteptat pentru o reducere. Astfel, de la 1 aprilie, noua valoare a IRCC va fi aproximativ 5,89%, sub nivelul actual de 5,97%.

ROBOR-ul se calculează diferit în funcție de contractul pe care îl aveți la bancă. Poți avea ROBOR dintr-o anumită dată, fixă, actualizată din 3 în 3 luni sau să o medie din 3 luni, pe când IRCC este același pentru toata lumea. Iar dacă facem o comparație între un credit raportat la ROBOR și unul la IRCC, vedem că în continuare cei cu IRCC plătesc rate mai mici - avem aici, la un credit de 250 de mii de lei, o diferență de 44 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult