Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sancțiunile Occidentului au fost atât de puternice încât în Rusia au apărut 22 de noi miliardari. Lista Forbes pe 2023

Occidentul și aliații săi au aplicat numeroase sancțiuni economice Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina, însă această țară a ”produs” 22 de noi miliardari în 2022, conform listei anuale a miliardarilor, publicată de Forbes.

În prezent, există 105 miliardari pe lista Forbes World's Billionaires List în anul prezent, până în martie 2023. Deși acest număr este mai mare, comparativ cu cei 83 de miliardari din martie 2022, numărul miliardarilor din țară a scăzut, de fapt, de la 117 în martie 2021, potrivit Insider, care citează Forbes.

La acea vreme, aceștia controlau în mod colectiv aproximativ 580 de miliarde de dolari.

În prezent, cei 105 miliardari controlează în mod colectiv aproximativ 474 de miliarde de dolari, câștigând 154 de miliarde de dolari față de anul precedent.

Cu toate acestea, ediția rusă a Forbes publicată vineri arată că în prezent există 110 miliardari cu o avere colectivă de 505 miliarde de dolari. În această ediție locală figurează miliardari de origine rusă, precum Pavel Durov, fondatorul Telegram, precum și frații Dmitri și Igor Bukhman, care au fondat Playrix, o companie de jocuri online.

Citește și
exporturi
Puterea europeană ale cărei exporturi spre Rusia au crescut la niveluri record de la începerea războiului

FOTO (sus): Pavel Durov

În ediția americană a revistei Forbes, Durov figurează ca cetățean al Emiratelor Arabe Unite, în timp ce familia Bukhman figurează ca cetățeni israelieni.

CITIȚI ȘI: Cine este Pavel Durov, omul care se opune lui Putin. Este supranumit "Mark Zuckerberg de Rusia"

Cine este cel mai bogat om din Rusia în 2023, oficial

Cea mai bogată persoană din Rusia este în prezent Andrei Melnichenko, a cărui avere de familie a crescut de la 11,1 miliarde de dolari la 25,2 miliarde de dolari în ultimul an, deoarece afacerile sale cheie din domeniul îngrășămintelor și al cărbunelui au fost susținute de prețurile solide ale materiilor prime.

Fiul al unui fizician sovietic, Melnichenko a renunțat la facultate când Uniunea Sovietică a căzut în 1991, pentru a deschide un lanț de case de schimb valutar - notează Forbes.

FOTO (sus): Andrei Melnichenko

Doi ani mai târziu, a fondat MDM Bank, care a devenit una dintre cele mai de succes bănci private din Rusia. Companiile lui Melnichenko, care au peste 100.000 de angajați, au investit aproximativ 23 de miliarde de dolari în producția de îngrășăminte și cărbune în ultimii 15 ani.

Melnichenko a fost sancționat de UE și Marea Britanie în martie 2022, iar de SUA în august 2022; el a calificat sancțiunile drept "absurde și fără sens" și le contestă.

El și-a transferat acțiunile deținute la Eurochem și SUEK în 2022 către un fond de care susține că nu poate beneficia cât timp se află sub sancțiuni.

Forbes numără în continuare activele ca fiind ale sale.

Rusia este ca un ”supermagazin de mărfuri”

Rusia este ca un ”supermagazin de mărfuri”, astfel încât chiar și miliardarii loviți de sancțiunile occidentale se descurcă foarte bine - notează Insider.

De exemplu, magnatul oțelului Alexei Mordashov a fost sancționat de SUA, UE și Marea Britanie, dar averea sa a urcat de la 13,2 miliarde de dolari în martie 2022, la 20,9 miliarde de dolari în martie 2023.

FOTO (sus): Alexei Mordashov și Vladimir Putin

Magnatul minier Andrei Scoci, afectat de sancțiuni, și familia sa, și-au văzut, de asemenea, averea netă crescând de la 4,7 miliarde de dolari la 7,9 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Cum se explică succesul miliardarilor Rusiei, în ciuda sancțiunilor Occidentului

Victor Winkler, un avocat specializat în domeniul sancțiunilor, a declarat pentru Forbes că mulți miliardari ruși au reușit să reacționeze și să își stabilească un plan ca reacție la sancțiunile care au venit mult mai târziu, după ce a început războiul. Ca urmare, "activele lor au supraviețuit remarcabil de bine", spune Winkler.

Dar nu toată lumea a avut noroc. Petr Aven, un om de afaceri rus care a fost sancționat de Marea Britanie și UE, și-a văzut averea scăzând de la 5,3 miliarde de dolari în martie 2021 la 4,3 miliarde de dolari în martie 2022. A mai primit o lovitură în acest an cu 4,2 miliarde de dolari.

Creșterea de anul trecut a averii miliardarilor ruși contrastează puternic cu modul în care au performat miliardarii americani și chinezi în aceeași perioadă, pe fondul unei ample prăbușiri a pieței, pe fondul temerilor de recesiune.

În SUA, 735 de miliardari s-au trezit cu 200 de miliarde de dolari șterse din averile lor nete, per total, între martie 2022 și 2023, potrivit Forbes. În China, 735 de miliardari și-au văzut valoarea netă prăbușită cu 300 de miliarde de dolari în aceeași perioadă, potrivit Forbes.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult