Salariul minim net pentru muncitorii în construcţii ar putea fi fixat la 500 de euro. Ce spun economiştii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Adică să stabilească un salariu net de 500 de euro pe ramură, dar veniturile constructorilor să fie taxate la jumătate, faţă de restul salariaţilor. Analiştii critică propunerile şi spun că o intervenţie a statului ar face mai mult rău.
Patronii companiilor de construcţii spun că în domeniul lor lucrează 300.000 de români, dar că ar avea nevoie de încă 300.000.
Sorin Greu, manager BogArt: "Până în acest moment preţul forţei de muncă a crescut cu cel puţin 50%."
Asta neoficial, pentru că un muncitor din 7 este angajat la gri, adică ia oficial salariul minim pe economie, iar restul banilor îi primeşte în plic. O spun chiar unii patroni.
Cristian Romeo Erbașu, Erbașu Construcţii: ”70% sunt angajaţi la salariul minim pe economie - credeţi că lucrează pe 1100 de lei net vreun muncitor în construcţii?”
Aşa că vor tratament preferenţial.
Liviu Simion, preşedintele PSC - Rosims Trading: "Aşa cum sectorul IT în România a devenit prioritar, în Austria la un moment dat sectorul construcţiilor a devenit prioritar. Şi-atunci ne-am gândit că trebuie să cerem Guvernului dacă vrem să avem în următorii ani cu cine construi, să avem acelaşi regim."
Valentin Petrescu, preşedintele FPRSC - VALRAS: "Salariul minim net 500 de euro, total impozite 20%."
Un salariu de 1.000-1.200 de euro, spun constructorii, i-ar convinge pe cei plecați afară să revină, dar şi pe cei din ţară să nu mai plece.
Liviu Simion, preşedintele PSC - Rosims Trading: ”Din firma mea au plecat aşa - inginer hodrotehnist 3.000 de euro în Belgia, specialist în apă - 2.200 lire la Londra, şofer de TIR- 1.600 de euro la Barcelona, deci nu au avut altă motivaţie, strict salariul."
Analiştii nu susţin însă ideea constructorilor.
Iancu Gudă, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari: "Nu sunt de acord cu intervenţia statului pentru a subvenţiona munca în construcţii pentru că în primul rând dezvoltatorii imobiliari nu respectă munca, plătind la negru salarii şi nerespectând muncitorul oferind un contract cu salariul real. În al doilea rând dacă dezvoltatorii ar fi crescut preţul proporţional doar cu creşterea salariilor şi a materiei prime, atunci am foi văzut o creştere a preţurilor imobiliare doar cu 10% în ultimii 4 ani, dar realitatea e că preţurile au crescut cu 42% - dezvoltatorii abordează oportunist acest context de piaţă."
Constructorii spun că preţurile în imobiliare nu vor mai creşte, dar şi că vânzările vor scădea, în opinia lor. Analiştii vorbesc însă despre o scădere de 25-30% procente a preţurilor locuinţelor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!