S-a întors în România după ce a muncit 20 de ani în Germania. În ce a investit toți banii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Se construiesc zeci de pensiuni, iar hotelurile vechi, lăsate ani de zile de izbeliște, sunt renovate treptat.
După 20 de ani de muncă în Germania, Tibi Vieriu s-a întors acasă în Țara Dornelor și cu 90.000 de euro a înălțat o pensiune cu 9 camere. Acum, cu aproape 400.000 de euro, a început lucrările la o a doua.
Tibi Vieru: "Va include 14 locuri de cazare cu saună, ciubăr .. Vrem să dezvoltăm acest gen de activitate.”
Alții au cumpărat hoteluri construite în perioada comunistă și au început să le refacă. Frații Negrea din Gura Humorului au modernizat deja singurul hotel alpin, aflat la peste 1.400 de metri altitudine, pe Vârful Rarău, iar acum lucrează la refacerea unuia aflat la bază. Vor să transforme construcția într-un complex de lux.
Petrică Negrea, investitor în turism: "Nu era un interes foarte mare pentru această locație. Nu mai corespundea cerințelor care sunt pe piață acum. Interesel pentru Câmpulung Moldovenesc este mare, dar și pretențiile turiștilor."
În Bucovina, ca peste tot în țară, autoritățile nu au impus reguli urbanistice clare, așa că fiecare investor își face proiectul după cum vrea. Tocmai de aceea unele dintre imobilele apărute de curând nu au nicio legătură cu arhitectură zonei. Există însă și excepții. În pasul Ciumarna, un om de afaceri ridică pe o coasta cabane de la fereastrele cărora turiștii ar urma să vadă munții în toată splendoarea lor.
Reprezentant investitor: "Cabanele sunt construite din lemn rotund, o metodă specifică zonei care este și foarte atractivă pentru oamenii care vin. E natural confortul, estetică, frumusețea.”
Interesul turiștilor pentru această parte de Românie a crescut constant în ultimii ani. În 2018, locul a fost vizitat de 420.000 de oameni, iar anul acesta autoritățile spun că se va depăși pragul de jumătate de milion. Turist: "Este o zonă din care nu mai poți să pleci. Oamenii au învățat că, să fii omenos cu turiștii, reprezintă una dintre cele mai importante caracteristi ale unei pensiuni."
Gheorghe Flutur, președinte CJ Suceava: ''Mai avem multe de făcut, dar am investit mult în drumuri și în piața de turism, care înseamnă peste 600 de pensiuni turistice în ultimii 10 ani. Lucrul acesta a făcut ca Bucovina să ajungă la aproape 15.000 de locuri de cazare."
Potrivit Institutului Național de Statistică, Bucovina este a treia zonă din țară ca număr de oaspeți și locuri de cazare după Brașov și Constanța.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism , turisti , investitii , bucovina , investitor
Dată publicare: 21-07-2019 18:33