Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rubla rusească este în cădere liberă. Tot mai mulți ruși renunță la produse de bază precum săpunul sau pasta de dinți

Valoarea rublei a scăzut vertiginos, ceea ce îi forțează pe ruși să renunțe la cumpărarea unor produse de bază, cum ar fi alimentele, pasta de dinți și săpunul, după ce prețurile au crescut vertiginos.

La jumătatea acestei luni, rubla rusească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni

Potrivit unui sondaj din 16 august publicat de compania rusă de cercetare Romir, citat de Business Insider, 19% dintre respondenți au declarat în iulie că își reduc cheltuielile pentru alimente și bunuri de bază, ca să facă economie la bani.

Această cifră este în creștere, de la 16 la sută în iunie, potrivit sondajului.

"Pe fondul situației economice actuale și al creșterii prețurilor, rușii încearcă să economisească bani", a declarat directorul senior al Romir, Ksenia Paizanskaya.

Citește și
Rubla digitală, disponibilă din august. Banca centrală a Rusiei vrea să evite blocajele occidentale
Rubla digitală, disponibilă din august. Banca centrală a Rusiei vrea să evite blocajele occidentale

Paizanskaya a precizat că rușii "găsesc alternative la produsele familiare care pot fi achiziționate la prețuri mai accesibile. Acest lucru explică creșterea ponderii unor astfel de răspunsuri în ultima lună".

La începutul acestei luni, rubla rusă a coborât la minimul ultimelor 16 luni în raport cu dolarul american, cel mai scăzut nivel al monedei de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina în 2022 februarie.

Războiul neprovocat a dus la tone de cheltuieli militare rusești, precum și la sancțiuni occidentale dure împotriva Rusiei.

Un economist de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, Janis Kluge, a declarat pentru The Washington Post, într-un articol publicat miercuri: "Poporul rus s-a izolat de aceste evoluții politice, dar rata inflației este ceva de care nu se poate izola, pentru că trebuie să plătească".

"Este un mod în care politica intervine cu adevărat în viața lor, iar aceasta este partea care îngrijorează conducerea rusă", a adăugat Kluge. "Pentru că nicio propagandă nu va face ca acest lucru să dispară".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult